Jedinstvena europska valuta

Zdravko Marić: 'Neće biti referenduma o euru jer ulazak u Uniju podrazumijeva i eurozonu'

Istaknuto je da uvođenje eura donosi znatne koristi maloj i otvorenoj ekonomiji kakva je Hrvatska
Zdravko Marić
 Dragan Matić / Hanza Media

U Hrvatskoj, kako sada stvari stoje, neće biti referenduma o uvođenju eura. Proizlazi to iz jučerašnje rasprave na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojoj su sudjelovali Zdravko Marić, ministar financija, i Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog koji se nalazi u radnom posjetu Hrvatskoj.

- Mi smo imali referendum o ulasku u EU, a to je podrazumijevalo i ulazak u eurozonu. Mislim da neće biti potrebe za referendumom o ulasku u eurozonu - poručio je Marić. No, dodao je kako on možda i nije najbolja osoba za davanje odgovora na pitanje o referendumu te da će se i o tome zacijelo još razgovarati.

Uvođenje eura bila je glavna tema dijaloga s građanima koji je jučer održan na Ekonomskom fakultetu, a koji je okupio velik broj studenata i profesora tog fakulteta. Punih sat i pol Marića i Dombrovskisa “rešetali” su studenti, njih oko 120, i profesori, koji ih nisu štedjeli na pitanjima, kako onima o Hrvatskoj, tako i o EU.

Neka od najznačajnijih odnosila su se na rokove u kojima bi Hrvatska trebala pristupiti zoni eura, ali dio studenata i profesora problematizirao je i samo uvođenje eura u Hrvatsku. O njihovoj podijeljenosti po tom pitanju možda najbolje govore rezultati ankete koja je pokazala da polovica prisutnih studenata podržava uvođenje eura, dok ostatak ili negativno gleda na zamjenu kune za jedinstvenu europsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:04