Uoči summita u Dubrovniku

Zdravko Marić dobio zadatak da nas učlani u azijsku razvojnu banku koju je pokrenuo Peking

Smatra se da je ta banka jedno od tijela koje daje podršku kineskoj mega-inicijativi za povezivanje Azije i Europe
Zdravko Marić
 Bruno Konjević / Hanza Media

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić dobio je danas zaduženje da uputi Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci (AIIB), čije je osnivanje potakla Kina, pismo kojim se iskazuje interes za ostvarivanjem članstva Hrvatske u toj multilateralnoj razvojnoj banci.

Smatra se da je ta multilateralna razvojna banka jedno od financijskih tijela koje daje podršku kineskoj mega-inicijativi za infrastrukturno i trgovinsko povezivanje Azije i Europe 'Jedan pojas, jedan put”.

Nije objavljeno kolike će biti financijske obveze Hrvatske vezane uz članstvo u toj banci sa sjedištem u Pekingu, gdje su već učlanjene 93 zemlje, a među njima i 18 članica Europske unije, niti za kakve je konkretno infrastrukturne projekte Hrvatska zainteresirana.

Kako kažu u Ministarstvu financija, koliko će Hrvatska uplatiti AIIB-u, pa i koliko će stoga imati postotak udjela i glasova, tek će biti odlučeno budući da je procedura tek u inicijalnoj fazi. Ta je banka na neki način pandan Svjetskoj banci, kao i drugim razvojnim bankama i institucijama koje su osnivale zapadne zemlje nakon Drugog svjetskog rata, a njen kapital je sada oko 100 milijardi dolara.

Projekti u koje ulaže su iz sektora prometa, energetike, telekomunikacija i urbanog razvoja. Iskazivanje interesa za hrvatskim učlanjenjem u AIIB tempiran je, očito, uoči dolaska kineskog premijera Li Keqianga u službeni posjet Hrvatskoj te summita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u Dubrovniku. Inicijativu 'Kina+16' također se može gledati kao dio 'Jednog pojasa, jednog puta', a od zemalja osnivačica Europske unije tom se kineskom projektu zasad pridružila samo Italija.

Evo osnovnih podataka o toj banci:

  • AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) je pokrenula Kina, druga po veličini gospodarska sila na svijetu
  • Sjedište AIIB-a je u Pekingu
  • To je razvojna banka osnovana 2016. za poboljšanje društvenih i gospodarskih prilika u Aziji
  • Prvi zajmovi dani su te godine u iznosu 509 milijuna dolara za četiri zemlje: Bangladeš, Indonezija, Pakistan i Tadžikistan
  • U članstvu su danas 93 zemlje iako su SAD i Japan nastojale obeshrabriti druge zemlje da se priključe toj kineskoj inicijativi koju, kao “I Jedan pojas, jedan put”, vide kao način širenja kineskog globalnog utjecaja
  • Dosad je ukupno investirala oko 8 mlrd. dolara u 39 projekata
  • Investira u “održivu infrastrukturu i druge produktivne sektore u Aziji i šire”
  • Do kraja 2020. će banka završiti sa svojom “start-up” fazom
  • U Odboru guvernera AIIB-a sjede predstavnici članica, a iz EU su predstavljeni: Austrija, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska, UK
  • Potpisala je i sporazum o suinvestiranju sa Svjetskom bankom, kao i EBRD-om i Europskom investicijskom bankom
  • U 2019. planira investirati 3,5 do 4,5 milijardi dolara u 15 do 20 projekata, a “više od 80 posto projekata koji se provode neće biti klasificirano kao problematično”
  • Operativno banku vodi tim međunarodnih stručnjaka, ona tvrdi da obavlja monitoring potencijalno loših praksi i korupcije, a ima i visok međunarodni kreditni rejting
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:56