Osjetni pad

Zbog vjerskih su blagdana Austrijanci, Nijemci i Talijani skratili boravak u Hrvatskoj

Najviše su nas zaobišli Nijemci koji su ostvarili 27,6 posto manje noćenja nego lani
Ilustracija
 Ivo Ravlić / Nikša Stipaničev / Hanza Media

Pad broja noćenja turista u lipnju ove godine za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, prema podacima koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku (DZS), prvenstveno je posljedica slabijeg dolaska turista iz Njemačke, Austrije i Italije.

Najveći pad noćenja u statistici DZS-a, od čak 27,6 posto, naši turistički djelatnici bilježe kod gostiju koji dolaze s njemačkog tržišta, pad noćenja austrijskih gostiju je šest posto, a talijanskih četiri posto.

Neradni dani

- Zbog pomaka u vjerskim blagdanima Uzašašća, Duhova i Tijelova termin kojih je ove godine bio u svibnju, a prošle u lipnju zabilježio se minimalan pad prometa s tržišta Njemačke te nešto manji pad s tržišta Austrije u kojima su ovi vjerski blagdani neradni dani te predstavljaju poticaj na putovanje – kažu nam u Hrvatskoj turističkoj zajednici. U sličnome tonu najnovije rezultate o turističkom prometu prokomentirao nam je i konzultant Boris Žgomba, ukazujući, prije svega, na podatke DZS-a da broj turističkih dolazaka u lipnju raste, dok broj noćenja pada.

- Upravo ta razlika između turističkih dolazaka i noćenja u lipnju govori da su vjerski blagdani značajno utjecali na ponašanje stranih gostiju, koji su jednostavno boravili manji broj danih nego lani jer im nije pogodovao raspored blagdana. Stoga sve koji poznaju prilike u turizmu ovakvi podaci DZS-a nisu iznenadili – ističe Žgomba.

Također je dodao kako lipanj, zbog svojih specifičnosti, nije najpogodniji mjesec za cjelovite ocjene o kretanjima u turizmu te da treba pričekati podatke za srpanj i kolovoz.

Podaci Hrvatske turističke zajednice, točnije sustava eVisitor prema kojem se HTZ ravna, o turističkom prometu u lipnju izgledaju nešto drugačije od statistike DZS-a.

Ukupan promet

Prema eVisitoru, pad noćenja u lipnju iznosio je, primjerice, 0,86 posto, što je gotovo upola manji pad od nalaza DZS-a.

- Statistika Hrvatske turističke zajednice putem sustava eVisitor i statistika koju DZS objavljuje nisu direktno usporedivi jer naša izvješća uključuju uz komercijalni smještaj i promet u nautičkom charteru i nekomercijalnim smještajnim objektima dok DZS “pokriva” samo komercijalni smještaj. Kada se uzme u obzir ukupan turistički promet, ne samo komercijalan već i onaj ostvaren u segmentima nautičkog chartera i nekomercijalnog smještaja u lipnju su noćenja rasla 0,6 posto, a dolasci gostiju četiri posto - ističu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Generalno, obje statistike pokazuju porast broja dolazaka turista u lipnju. Prema DZS-u, zabilježeno je dva milijuna i 600 tisuća turističkih dolazaka, dok je sustav eVisitor iskazao isti pokazatelj u brojci od dva milijuna i 820 tisuća dolazaka. U prvih šest mjeseci ove godine, inače, ostvareno je šest milijuna dolazaka i 22 milijuna noćenja, što je rast od 12, odnosno 9 posto u odnosu na lani.

Rovinj rekorder

Dolasci stranih turista u lipnju također su, i prema DZS-u i e-visitoru, u porastu u odnosu na isto razdoblje lani i kreću se između dva milijuna i 400 tisuća dolazaka (DZS) i dva milijuna i 540 tisuća dolazaka.

Njihov broj noćenja kreće se pak između 11 milijuna i 900 tisuća (DZS) i 12 milijuna i 312 tisuća. Prema obje statistike, u porastu su i dolasci i noćenja domaćih turista i to za između 14 i 15 posto.

Lipanjski rekorder, prema podacima DZS-a, po ostvarenom broju noćenja je Rovinj sa 589 tisuća, slijede Dubrovnik (570 tisuća), Poreč (462 tisuće) i Medulin sa 353 tisuće noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:57