Egzodus kapitala

Zbog straha od Brexita, 250 tvrtki pregovara o premještanju u drugu članicu Europske unije

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.2.2019. u 16:55

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.2.2019. u 16:55

A general view of Philips headquarters in Amsterdam, Netherlands, January 29, 2019. REUTERS/Eva Plevier
Eva Plevier / REUTERS

Panorama Amsterdama

Oko 250 kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji pregovara s nizozemskom Vladom o premještanju biznisa u tu članicu Europske unije. Pregovore je danas potvrdila nizozemska Vlada, pohvalivši se da su još tokom prošle godine 42 britanske kompanije zbog Brexita prebacile poslovanje u Nizozemsku, otvorivši u njoj blizu 2000 novih radnih mjesta.

Među kompanijama koje Nizozemska nagovara na prebacivanje sjedišta iz Velike Britanije su, među ostalima, japanska investicijska banka Norinchukin, kompanija TVT Media, pružatelj financijskih usluga MarketAxess and Azimo i osiguravatelj u pomorstvu UK P&I Club. Intenziviranje pregovara očekuje se kako se približava 29. ožujak ove godine i najavljeni izlazak Velike Britanije iz EU.

- Među tvrtkama koje su nam ranije najavile mogućnost preseljenja iz Velike Britanije su i Discovery i Bloomberg - otkrio je nizozemski ministar ekonomije Eric Wiebes. Među 250 britanskih tvrtki s kojima se pregovara, naveo je Wiebes, ima i onih čiji su vlasnici i osnivači iz Azije i SAD-a, a osim iz financijskog sektora, dolaze i iz svijeta medija, oglašavanja, zdravstvenoga i životnoga osiguranja.

Komentirajući rečene najave nizozemske vlade, agencija Reuters navodi da su dijelove biznisa s Otoka u Nizozemsku već prebacili i Mitsubishi, Panasonic i UFJ Grupa. Agencija podsjeća kako će iz Londona u Amsterdam preseliti i Europska medicinska agencija koja ima 900 zaposlenika.

Ugledni britanski Guardian, istim povodom, podsjeća na izjavu nizozemskog premijera Marka Ruttea kako 'ne vidi priliku za korist Nizozemske od Brexita'. List navodi da su prema kompanijama na Otoku koje razmišljaju o odlasku na kontinent s ponudama krenuli Luksemburg, Irska, Francuska i Belgija.

- Banke i druge kompanije koje pružaju financijske usluge, obvezne su poslovati u državi članici ako žele biti dio tržišta EU, dok medijske kuće koje emitiraju diljem EU-a moraju imati dozvolu u jednoj od država članica za ispuniti propise - napominje Guardian. List dodaje i kako su francuske vlasti utvrdile svoj popis 50 velikih kompanija iz automobilske i farmaceutske branše koje razmatraju odlazak s Otoka.