Bolji uvjeti?

Zbog rasta minimalne satnice, Amazon ukida mjesečne bonuse: 'Tako isplaćujemo veće plaće'

Amazon više neće svojim radnicima isplaćivati bonuse kojima su zaradili i po nekoliko stotina dolara više
Skladište Amazona u Peterboroughu i Jeff Bezos u krugu
 Profimedia, Alamy

Nakon što su iz Amazona najavili rast minimalne satnice na 15 dolara, stigla je još jedna novost vezana uz plaću radnika – ukidaju se mjesečni bonusi, piše Bloomberg.

Radnici u američkim skladištima kompanije proteklih su mjeseci bonusima na plaću mogli zaraditi i nekoliko stotina dolara više. No, ta se mogućnost ukida kako bi Jeff Bezos, inače najbogatiji čovjek svijeta, "bio u mogućnosti svojim radnicima isplatiti veću plaću", kako su rekli iz kompanije.

- Čak i nakon ukidanja bonusa radnici će osjetiti rast plaće te će kompenzacija sada biti trenutna i predvidljiva – objasnili su iz Amazona.

Da podsjetimo, vijest o rastu minimalne plaće u Amazonu (s 10 na 15 dolara) stigla je nakon brojnih kritika političara i aktivista vezanih uz katastrofalne uvjete rada u kompaniji. Uz to, njome si je gigant internetske trgovine olakšao nova zapošljavanja radnika potrebnih za nadolazeću blagdansku sezonu. Naime, sezonski radnici ionako ne dobivaju bonuse, a povećanjem minimalne satnice na gotovo sto kuna Amazon si je priskrbio veliku prednost u veoma konkurentnom razdoblju na tržištu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:30