Alarmantno

Zbog rasta crnog tržišta duhana ostvaren gubitak poreznih prihoda od 380 milijuna kuna

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.7.2019. u 11:34

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.7.2019. u 11:34

Zadar, 160215.
U sluzbenim prostorijama PU zadarske, povodom dovrsenog kriminalistickog istrazivanja kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, odrzana je izvanredna konferencija za novinare. Predstavljeni su rezultati dovrsene operativne akcije u kojoj je zaplijenjeno vise tona duhana namijenjenog ilegalnom trzistu, vrijednog gotovo tri milijuna kuna, kao i postrojenje za preradu duhana.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Zaplijenjeni duhan

Zbog rasta aktivnosti na crnom tržištu duhana u Hrvatskoj je samo u prošloj godini zabilježen gubitak poreznih prihoda od 380 milijuna kuna, potvrđuju podaci izvješća KPMG-a.

Prema njihovim podacima, u 2018. godini crno tržište cigareta u Hrvatskoj iznosilo je 6,3 posto, što je povećanje od 4,2 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj ilegalnih cigareta u Hrvatsku dolazi upravo iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine te Srbije.

- Osim negativnog utjecaja na proračunske prihode, nanošenje štete tvrtkama koje posluju legalno, uključujući i Philip Morris, i poticanja kriminala u lokalnim zajednicama, dostupnost jeftinih, nereguliranih cigareta na crnom tržištu potkopava napore za smanjenje prevencije pušenja i sprječavanje pušenja među mladima - rekao je Stanko Kršlović, član Uprave i voditelj korporativnih poslova Philip Morris-a Zagreb.

Na razini Europske unije nezakonita potrošnja cigareta procijenjena je na 8,6 posto ukupne potrošnje, odnosno 43,6 milijardi cigareta, što je ekvivalentno veličini ukupne legalne prodaje cigareta u Velikoj Britaniji, Austriji i Danskoj zajedno.

S druge pak strane, sveukupna nezakonita potrošnja cigareta na razini EU ostala je stabilna u odnosu na prošlu godinu.