Nova vremena

Zbog protesta građana Coca-Cola smanjila božićnu turu na kojoj dijeli besplatna pića

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

14.11.2018. u 16:24

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

14.11.2018. u 16:24

A Coca-Cola Christmas truck stands in front of a shopping mall in Zurich, Switzerland December 3, 2017. REUTERS/Arnd Wiegmann - RC1FF6478470
Arnd Wiegmann / REUTERS

Ilustracija

Božić u Velikoj Britaniji više neće biti isti. Vremena su se definitivno promijenila jer Coca-Cola više nije poželjno blagdansko piće. Tako je tura njihovog božićnog kamiona znatno kraća jer su se građani i lokalna vlast pobunili zbog besplatnog napitka.

Kako piše Guardian, kamion je krenuo u Glasgowu prošli tjedan i posjetit će 24 britanska grada, dok je prošle godine bio u njih 38. Posljedica je to Sugar Smart kampanje, koja se protivi dijeljenju besplatne Coca-Cole jer smatra da ima velik utjecaj na debljanje britanske nacije i nastanak karijesa.

Od 1995. po dva kamiona od 14 tona išla su po britanskim gradovima i svirala “Holidays are Coming”, a svi su mogli pokupiti besplatnu limenku od 150 ml Coca-Cole, Zero Sugar i Diet Cole. Obično su bili smješteni kod šoping centara, na trgovima i u blizini blagdanskih sajmova. No, ove godine su protiv tih kamiona prosvjedovali u Glasgowu, Londonu, Plymouthu i Bristolu, a neki gradovi su sami odlučili da ga neće ponovo pozvati. Čak 83 organizacije potpisale su peticiju kojom traže od Coca Cole da dijeli samo verzije bez šećera.

- Kamion ponovo ide u gradove koji imaju problema s debljinom. U čak 14 gradova na ruti djeca osnovnoškolske dobi imaju više kilograma od prosjeka – stoji u peticiji.

Generalni menadžer Coca-Cole za Veliku Britaniju Jon Woods naglasio je kako će ipak postojati neka pravila kod dijeljenja limenki.

- Očekujemo da će 90 posto svih podijeljenih pića biti bez šećera, a nećemo ih dijeliti djeci ispod 12 godina ako nam njihovi roditelji ne daju suglasnost – tvrdi Woods.