Divovske svinje

Zbog opake epidemije počeli uzgajati svinje veličine polarnih medvjeda

Novi trend u Kini rezultat je afričke svinjske gripe koja je poharala tu zemlju i umanjila količinu svinjetine za 50 posto
Farmer jaše svoju svinju tešku 600 kilograma u kineskoj provinciji Hebei
 REUTERS

Zbog kroničnog nedostatka svinjetine nakon epidemije svinjske gripe, Kinezi su počeli uzgajati divovske svinje.

Preciznije, one teže 500 kilograma, odnosno jednako kao i polarni medvjed, a nakon klanja, neke od tih svinja prodaju se za otprilike 1.500 dolara, što je preko 10.000 kuna. To je i tri puta više od prosječnog prihoda stanovnika Nanninga, glavnog grada kineske provincije Guangxi u kojoj se takve svinje uzgajaju.

Iako su, kako naglašava Bloomberg, 500 kila teške svinje koje na svojoj farmi uzgaja Pang Cong ekstreman primjer rješavanja rastućeg problema nedostatka svinjskog mesa, sama ideja da je veće ujedno i bolje raširila se Kinom, u kojoj se na godišnjoj razini ukupno pojede najviše mesa na svijetu.

Visoke cijene svinjetine u sjeveroistočnoj provinciji Jilin pritisnule su farmere da uzgoje svinje prosječne težine od 175 do 200 kilograma, što je preko 50 kilograma više od prosjeka. No, kako su pojasnili, farmeri žele da njihove svinje budu “najveće što mogu biti”, budući da im je jeftinije svoje svinje učiniti većima nego kupiti nove svinje i svoje farme učiniti brojnijima.

Osim farmera, tom su se trendu priklonili i veliki proizvođači mesa kao što su Wens Foodstuffs, vodeći kineski uzgajivač svinja, Cofco Meat te Beijing Dabeinong Technology. Velike farme, naime, fokusiraju se na rast težine svinja za najmanje 14 posto.

- Prosječna težina svinja spremnih za klanje na velikim je farmama porasla na 140, dok je prije ona iznosila oko 110 kilograma. To bi proizvođačima mesa moglo povećati profit za više od 30 posto – pojasnio je Lin Guofa, analitičar u kompaniji Bric Agriculture Group.

Novi trend u Kini rezultat je afričke svinjske gripe koja je poharala tu zemlju te je, prema nekim procjenama, umanjila količinu kineske svinjetine za 50 posto. Posljedično, cijene tog mesa skočile su na rekordne razine. Preciznije, cijene svinjetine u Kini ove su godine porasle više od 70 posto. Vlada je stoga pozvala farmere da pojačaju proizvodnju kako bi umirili inflaciju.

Dodatno, Hu Chunhua, kineski potpredsjednik Vlade, upozorio je kako će situacija biti “izuzetno ozbiljna” u prvoj polovici sljedeće godine.

- Kini će sljedeće godine nedostajati čak 10 milijuna tona svinjskog mesa, što je više nego što je uopće dostupno u globalnoj trgovini. To znači da nema druge nego povećati domaću proizvodnju – kazao je Chunhua, koji je i tijekom nedavnog posjeta provincija Shandong, Hebei i Henan, inače najvećim po proizvodnji mesa, urigirao da što prije povećaju proizvodnju kako bi se sljedeće godine mogli vratiti na normalnu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:50