Negativne posljedice

Zbog obustave rada u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno nije aktivno 2247 tvrtki

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku 2020. broj novoprijavljenih porastao za  24,6 posto u odnosu na veljaču
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Prema podacima HGK - Županijske komore Split zbog obustave rada u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije aktivno 2.247 tvrtki.

Prema podacima Porezne uprave - Područnog ureda Split broj ukupno izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku ove godine je za 22 posto manji u odnosu na isti mjesec prošle godine. Jučer objavljene informacije iz sustava fiskalizacije Porezne uprave pokazuju da je za sve djelatnosti na razini cijele Hrvatske u razdoblju 24.2.-5.4. ove godine u odnosu na razdoblje 23.2.-5.4. prošle godine vidljivo smanjenje broja računa od 27 posto. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku 2020. novoprijavljena 2.641 osoba, te je broj novoprijavljenih porastao za 24,6 posto u odnosu na veljaču, a 42,8 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. Istovremeno je broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima u ožujku ove godine manji za 56,5 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak. U normalnim okolnostima ožujak je mjesec kada raste ukupan broj zaposlenih uslijed pojačanog zapošljavanja u djelatnostima s izrazitijim sezonskim obilježjima.

"Poslovanje u trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa novo je, neizvjesno i izazovno za sve gospodarske subjekte. Ove prve brojke samo potvrđuju važnost mjera koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu, kako bi se ublažile negativne posljedice krize te očuvala radna mjesta i održala likvidnosti’’, izjavio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Iz splitske Komore naglašavaju da je komuniciranje potreba tvrtki i gospodarstva putem HGK prema donositeljima odluka, karika koja je iznimno značajna u lancu donošenja potrebnih mjera za minimiziranje negativnih učinaka krize na gospodarstvo.

„Većina mjera koje su članice HGK predlagale je prihvaćena. Poput oslobađanja od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak za tvrtke pogođene krizom, odgađanja naplate poreza na dobit i naplate akontacije za porez na dobit, podizanja iznosa minimalne neto plaće za pogođene tvrtke i radna mjesta, naplate PDV-a po naplati izdanog računa, uvođenja moratorija na kredite i drugih. Uz opće mjere, koje se odnose na svih, svaki gospodarski sektor ima svoje specifičnosti i zahtjeve za koje treba tražiti adekvatna rješenja i načine pomoći. Stoga su prijedlozi i konkretne potrebe koje Komora svakodnevno dobiva od članica, bilo kroz svoja strukovna tijela bilo direktno, od izuzete važnosti za sve buduće mjere, jer jedino proaktivnim i zajedničkim radom možemo uspješno prevladati aktualnu gospodarsku situaciju“, kaže Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33