Neki im pomažu

Zbog najdulje blokade američke administracije, tisuće javnih službenika ostalo bez prihoda

Više od 800.000 radnika ne može platiti svoje elementarne životne troškove
Redovi za hranu u Washingtonu
 Jonathan Ernst / Joshua Roberts / File photo / Reuters

Sjedinjene Američke Države sutra ulaze u peti uzastopni tjedan blokade administracije, što je najdugotrajnija blokada u povijesti te države. Cijenu tog rekorda najteže je pogodila federalne radnike koji više od mjesec dana ne mogu primiti plaću. Unatoč tome, 800.000 javnih službenika dužno je na vrijeme podmiriti svakodnevne troškove poput rata kredita, stanarine, režija ili školarina za svoju djecu.

Očajni američki dužnosnici pokušavaju pronaći nekonvencionalna rješenja kako bi pokušali podmiriti troškove života nadajući se da će blokada u narednim danima biti obustavljena te da će se uskoro vratiti svakodnevici. Tako proteklih tjedana prodaju svoj nakit, rade kao vozači Ubera, a nekolicina ih je pokrenula i crowdfunding kampanju na internetskoj stranici GoFundMe.com.

- Uistinu je ponižavajuće od sugrađana tražiti da mi pomognu platiti ratu kredita. Osjećam se kao da prosim na ulici – očajno je zaključila djelatnica američkog ministarstva poljoprivrede u razgovoru s Quartzom, koja je pokrenula GoFundMe.com kampanju.

- Samohrana sam, nedavno razvedena majka. Moram platiti trošak razvoda, a nemam ni vjenčani prsten za prodati - rekla je za časopis People Kristie Scarazzo, dodavši da ne može potražiti ni honorarni posao zato što bi to prema njezinom šefu bio 'konflikt interesa'.

- Danas sam platila stanarinu od posljednje plaće. Ne znam kako ćemo djeca i ja uspjeti preživjeti ovu agoniju - izjavila je Scarazzo priznavši da je hvata panika.

Ruka pomoći

Izvanredna situacija u kojoj su se našli brojni Amerikanci potaknula je korporacije da izađu u susret svojim sugrađanima i olakšaju im nesreću. Tako je Kraft Foods najavio da u američkom glavnom gradu otvaraju improviziranu trgovinu namirnica u kojoj će se federalnim radnicima besplatno dostaviti hrana kako 'ne bi trebali brinuti kako će ovih dana prehraniti svoju obitelj'.

Federal workers left unpaid or furloughed collect a free bag of groceries from Kraft Foods on the 27th day of the partial government shutdown in Washington, U.S., January 17, 2019.      REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS
Federalni radnici u dućanu za pomoć

Trgovina Whole Foods je u svojim podružnicama diljem države organizirala 'večer špageta', kako bi javnim službenicima garantirala da će imati topli obrok. Telefonske kompanije poput T-Mobilea i AT&T-a u službenoj su izjavi svoje korisnike obavijestili da će federalnim radnicima oprostiti troškove svojih usluga, a isto je obećao i American Express.

Airbnb je organizirao smještaj javnim službenicima koji su 'izgubili krov nad glavom' zato što zbog blokade vlade nisu mogli platiti stanarinu.

Optuživački ton

Međutim, nemaju svi suosjećanje prema sugrađanima u nevolji.

- Ušuškani federalni radnici ne zaslužuju naše suosjećanje – stoji u autorskom članku objavljenom na poslovnom portalu Investor's Business Daily uz objašnjenje da su javni službenici 'ionako žive na teret američkih poreznih obveznika'.

- Nakon što Trump napokon izgradi zid, trebao bi otpustiti pola javnih službenika - stoji u drugom članku istoga portala.

Federal workers left unpaid or furloughed collect a free bag of groceries from Kraft Foods on the 27th day of the partial government shutdown in Washington, U.S., January 17, 2019.      REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS
Federalni radnici u dućanu za pomoć

Podsjetimo, riječ je o mjeri koju nerijetko koriste američki predsjednici kako bi izvršili pritisak na zakonodavno tijelo koje odbija usvojiti neki zakon. Iako su gotovo svi američki predsjednici 'posegnuli' za ovom instrumentom, Donald Trump najdulje odolijeva tegobama svojih sugrađana. Naime, on tako pokušava izvršiti pritisak na demokratsku većinu u Kongresu koja odbija odobriti alokaciju 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Trump je prošle srijede pozvao 50.000 javnih dužnosnika 'da se vrate na posao i rade besplatno' kako bi mu olakšali pritisak i dali dovoljno vremena da osigura sredstva za izgradnju zida.

Federal workers left unpaid or furloughed by the extended partial government shutdown stand in line for fresh food and coffee at the World Central Kitchen, a volunteer emergency kitchen run by Chef Jose Andres, in Washington, U.S. January 16, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / REUTERS
Ilustracija: pomoć za federalne radnike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:36