Osjetni gubitci

Zbog dugogodišnjeg pravnog spora, dobit Deutschea Telekoma oštro pala, za čak 43,4 posto

Prihodi su također pali na godišnjoj razini, kliznuvši na 18,4 milijarde eura
Zgrada Deutsche Telekoma
 Profimedia, imageBROKER

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o osjetno manjoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog odštete u sklopu nagodbe u arbitražnom sporu s njemačkom državom a blago su im pali i prihodi, prigušeni nepovoljnim valutnim tečajevima.

U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit DT-a pala je 43,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 495 milijuna eura.

Ako se isključi odšteta regulirana nagodbom, kojom je okončan 14-godišnji spor s državom zbog zakašnjelog uvođenja sustava naplate cestarina za kamione na autocestama, dobit je na godišnjoj razini uvećana za 3,3 posto, na 1,238 milijardi eura.

U svibnju je konzorcij, u čijem su sastavu uz Deutsche Telekom još i Daimler i Cofiroute, pristao njemačkoj državi platiti ukupno 3,2 milijarde eura zbog zakašnjelog uvođenja naplate cestarina. Iz DT-a su tada najavili da će u sklopu nagodbe u zadnjoj tranši državi jednokratno isplatiti 550 milijuna eura, što će utjecati na rezultate drugog kvartala.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 7,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 5,55 milijardi eura. Prilagođena za troškove povezane s arbitražnim postupkom, promjene u strukturi grupe i utjecaj valutnih tečajeva, zadržala se na prošlogodišnjoj razini i iznosila je 5,9 milijardi eura.

Prihodi su također pali na godišnjoj razini, za 2,8 posto, kliznuvši na 18,4 milijarde eura, pri čemu u DT-u naglašavaju da je vrijednost dolara bila 10 posto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ako se isključe nepovoljni valutni tečajevi i promjene u strukturi grupe, uvećani su 1,3 posto, navodi se u izvješću.

Kompanija je ponovo povisila ciljeve za ovu godinu i sada "zbog povoljnih trendova u Sjedinjenim Državama" očekuju prilagođenu EBITDA od oko 23,4 milijarde eura ako se isključe promjene valutnih tečajeva. Početkom godine prognozirali su da će iznositi 23,2 milijarde eura.

"Ostvarujemo zacrtane ciljeve", istaknuo je u priopćenju financijski direktor grupe Thomas Dannenfeldt. "Trendovi u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama pozitivni su. U našim europskim podružnicama ponovo ostvarujemo kontinuirani rast", dodao je Dannenfeldt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08