Novac.hr

Zbog američkih carina Japan razmatra smanjenje ili ukidanje poreza na kupnju automobila

Japan razmišlja o proračunskoj potpori za proizvođače automobila
Tvornica Toyote u Japanu
 Toru Hanai / REUTERS

Japan razmatra proračunsku potporu za proizvođače automobila, uključujući i porezne olakšice, kako bi amortizirao negativni utjecaj trgovinskih trzavica sa Sjedinjenim Državama i podizanja stope PDV-a u sljedećoj godini.

Japan se nada da će u drugom krugu trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Državama, koji započinje 21. rujna, spriječiti visoke carine na svoj izvoz automobila. Planiraju također otkloniti američke zahtjeve za bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini koji bi ih mogao prisiliti na otvaranje politički osjetljivih tržišta, poput onog poljoprivrednih proizvoda.

"Ako trgovinski razgovori pojačaju pritisak na japanski izvoz automobila, trebali bismo razmotriti mjere potpore automobilskoj industriji", izjavio je dužnosnik vladajuće stranke koji je zbog osjetljive teme želio ostati anoniman.

Na automobilsku industriju otpada oko 20 posto ukupne proizvodnje u Japanu i oko 60-70 posto trgovinskog suficita u razmjeni sa SAD-om, pa je vrlo ranjiv na američke poteze usmjerene protiv izvoza.

Najveći japanski proizvođači automobila i dobavljači dijelova boje se da bi mogli doživjeti veliki udarac ako Washingtonu odluči provesti u djelo prijedlog o povećanju carina na automobile i auto dijelove na 25 posto.

Japanske dužnosnike također brine da bi povećanje stope poreza na promet s osam na deset posto, planirano za listopad 2019. godine, mogao zakočiti prodaju skupih proizvoda, poput automobila i kuća.

Premijer Shinzo Abe dvaput je odgodio dodatno podizanje stope PDV-a, nakon njezina povećanja s pet na osam posto u 2014. godini, zbog kojeg se potrošnja domaćinstava naglo smanjila. Njezin udio u japanskom BDP-u iznosi oko 60 posto.

Kako bi se spriječilo smanjenje potražnje nakon podizanja stope PDV-a, vlada bi mogla razmotriti veliku fiskalnu potrošnju pri izradi proračuna za iduću godinu, izjavili su izvori u vladi.

"Jedna od opcija moglo bi biti veliko smanjenje ili ukidanje poreza na kupnju automobila", rekao je izvor iz vlade. Razmatra se također smanjenje poreza na automobile i poreza na teže automobile kako bi pomoglo kupcima, dodao je izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:29