Analiza

Zato su najjači: Njemačke tvrtke lani su uložile 68,6 milijardi eura u istraživanje

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.11.2018. u 14:46

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.11.2018. u 14:46

Employees work in Daimler first battery factory prior to the beginning of the ground breaking ceremony for the second battery factory at Daimler subsidiary ACCUMOTIVE in Kamenz, Germany May 22, 2017. REUTERS/Matthias Rietschel - RC126BE74A30
Matthias Rietschel / REUTERS

Radnik u prvoj Daimlerovoj tvornici baterija u Kamenzu, Njemačka

Njemačke kompanije prošle su godine povećale ulaganja u razvoj i istraživanje za 9,3 posto, na 68,6 milijardi eura, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje udruženja za obrazovanje i istraživanje sa sjedištem u Essenu.

Njemačko udruženje Stifterverband fuer die Deutsche Wissenschaft objavilo je da su podaci, prikupljeni i obrađeni za potrebe ministarstva istraživanja, preliminarni, a konačni bi rezultati, podijeljeni po sektorima, trebali biti objavljeni na proljeće iduće godine.

Kompanije su u prošloj godini zaposlile gotovo 20 tisuća novih zaposlenika na poslovima u segmentu istraživanja i razvoja, čime je njihov ukupan broj dosegnuo 432 tisuće, pokazalo je istraživanje.

Prema izračunu autora, snažan rast ulaganja u istraživanje i razvoj zabilježen je na sveučilištima i u državnom sektoru.

"Ukupni bi udio izdvajanja za razvoj i istraživanje u njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2017. godinu mogao tako provizorno iznositi 3,02 posto", ističu autori istraživanja.

"Nove brojke njemačkog udruženja pokazuju snažnu suradnju poduzetnika i državnog sektora u području istraživanja i razvoja", zaključuje njemačka ministrica istraživanja Anja Karliczek prema priopćenju udruženja.

Istraživanje se temelji na rezultatima ankete koja je obuhvatila 26 tisuća kompanija.