Slomljena krila

Zašto kubanski i iranski putnički avioni padaju češće nego oni drugih država?

Ekonomske sankcije učinile su let avionima u zemljama koje se protive SAD-u opasnim
Pad aviona pokraj Teherana, arhivska fotografija
 Stringer Mahdi Ghorbani / REUTERS

Osim što šteti kubanskom gospodarstvu, američki trgovinski embargo negativno utječe i na civilno zrakoplovstvo, odnosno uzrok je avionskih nesreća, piše The Economist.

Naime, kubanska aviokompanija Cubana je presiromašna da bi kupila nove avione sa Zapada, a međunarodni investitori su preoprezni da bi joj odobrili kredit. Tako su Kubi ostali ruski avioni stari 39 godina za koje ne može izdvojiti sredstva niti za održavanje, a posljedica navedenog su avionske nesreće poput one u kojoj je prije deset dana umrlo 112 osoba.

Osim Kube, i Iran je žrtva neprijateljstva sa SAD-om. Ova je država pokušala modernizirati svoje zrakoplovstvo za vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji je 2015. odlučio ukinuti mnoge sankcije Iranu u zamjenu za obustavu iranskog nuklearnog programa.

No, prije nuklearnog sporazuma, zapadnim tvrtkama za proizvodnju aviona je bilo zabranjeno prodavati zrakoplove Iranu zbog čega su Iranci imali jedne od najstarijih zrakoplova na svijetu, a i brojne avionske nesreće (u prosjeku dvije godišnje).

U sklopu nuklearnog sporazuma, iranska aviokompanija Iran Air naručila je 200 zrakoplova. Ipak, budući da je došlo do smjene u Ovalnom uredu, samo 11 naručenih aviona je dostavljeno Iranu. Uzimajući u obzir da je ranije ovog mjeseca Donald Trump razvrgnuo sporazum, a američki Državni tajnik Mike Pompeo prijeti Iranu “najsnažnijim sankcijama u povijesti”, ostatak potrebnih zrakoplova neće ni biti dostavljen.

Međutim, to neće zaustaviti iranske zrakoplove da se dignu u zrak (samo će se spustiti ranije od planiranog). Umjesto prestanka letenja, iranske će se aviokompanije okrenuti crnom tržištu u potrazi za korištenim avionima i rezervnim dijelovima. Sigurnost civila će opet pasti u drugi plan te će zrakoplovi s iranskog neba padati češće nego bilo gdje drugdje u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03