Globalno tržište

Zašto je došlo do velikog pada na burzama? Ulagače je preplašila 'krivulja prinosa'

Gubici nisu zaobišli ni jedan sektor, a najviše je stradala financijska industrija
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Prateći snažan potres na Wall Streetu, danas na udaru našle i azijske te europske dionice, ali globalna tržišta ipak su manje nervozna nego što su bila u utorak.

Jedan od razloga tome i izjava kineskog ministra trgovine da će brzo početi s primjenom mjera oko kojih je postignut konsenzus s SAD-om te da će nastaviti s trgovinskim pregovorima u skladu s dogovorenim planom. Tijekom vikenda na sastanku G20 u Argentini postignuto je primirje između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga da u idućih 90 dana neće biti uvođenja novih carina, ali kako su izostali detalji, proteklih dana uslijedile su različite interpretacije o tome hoće li dogovor doista zaustaviti trgovinski rat.

Sumnja da će razgovori između SAD-a i Kine dovesti do ublažavanja napetosti između dviju zemalja te upozoravajući signali o slabijim izgledima za rast američke ekonomije, zabrinuli su ulagače na Wall Streetu i dionice su u utorak snažno pale: sva tri dionička indeksa izgubila više od tri posto vrijednosti. Gubici nisu zaobišli ni jedan sektor, a najviše je stradala financijska industrija.

Analitičari smatraju da je glavni okidač snažnog pada dionica ovaj put bila 'krivulja prinosa' koja mjeri razliku između kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne američke obveznice. Proteklih mjeseci ona se smanjila jer ulagači traže veći prinos na kratkoročne obveznice, očekujući rast kamatnih stopa i inflacije. Istodobno, prihvaćaju niže prinose na dugoročne obveznice jer vjeruju da će u idućem desetljeću inflacija biti ograničena, a ekonomski rast usporen. Povijesno gledano, kada prinosi na kratkoročne obveznice postanu veće od onih na dugoročne, na pomolu je recesija.

Analitičari S&P Global Ratingsa, navodi BBC, idućih mjeseci očekuju usporavanje američkog ekonomskog rasta, premda ne nužno i kontrakciju, jer blijedi utjecaj nedavnog smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje. Dodaju kako je rizik od recesije povećan s obzirom na prisutnu volatilnost na financijskim tržištima. Dionice financijskih kompanija koje su osobito izložene promjeni kamatnih stopa, uključujući JP Morgan Chase, Goldman Sachs i American Express, našle su se posebno na udaru. Jednako tako pogođene su dionice kompanija koje bi mogle najviše ispaštati zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, kao što su Apple i Boeing. Tweet poruke predsjednika Donalda Trumpa svakako nisu bile od pomoći u smirivanju tenzija. Kako je kazao: "Predsjednik XI i ja želimo postići dogovor, a vjerojatno i hoćemo. Ali da se zna... Ja sam čovjek carina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:24