Sporna tehnologija

Zapadne države lome koplja oko korištenja Huaweija, Hrvati i dalje neodlučni

Huawei, naime, optužuju da tijesno surađuje s kineskim obavještajnim službama
Zgrada Huaweija u Kini
 Bobby Yip / REUTERS

Za nedavnog posjeta izaslanstva hrvatske Vlade Kini, premijer Andrej Plenković susreo se i s predstavnicima kineskog tehnološkog diva Huawei. U javnost su dospjele tek šture informacije da bi Huawei želio sudjelovati u informatizaciji državne uprave, ali i tehnološkom opremanju hrvatskih javnih tvrtki.

Susret i zainteresiranost kineske kompanije za hrvatsko tržište podudaraju se s velikim sukobom zapadnih zemalja predvođenih SAD-om s Huaweijem oko korištenja njihove opreme u razvoju 5G mreže. Huawei, naime, optužuju da tijesno surađuje s kineskim obavještajnim službama u špijuniranju zapadnih zemalja. Naime, kineski zakoni nalažu kineskim državljanima i tvrtkama da u slučaju potrebe pomognu u radu nacionalnih obavještajnih službi. Razvoj 5G mreže u zapadnim zemljama smatra se odličnim poligonom za upad kineskih obavještajnih službi u njihovu internetsku mrežu preko Huaweijeve i opreme drugih kineskih kompanija.

Tako se na meti našla i oprema kineske tvrtke ZTE. Ove dvije tvrtke veliki su proizvođači opreme za razvoj 5G mreže. Stoga američka Vlada pokušava nagovoriti kompanije za bežične usluge da izbjegavaju njihovu upotrebu. Američke obavještajne službe već su objavile da se Huaweijevi i ZTE-jevi proizvodi mogu koristiti za potrebe špijuniranja, Australija i Novi Zeland već su zabranili korištenje njihove opreme u razvoju 5G mreže, a u SAD-u je najveći dio njihove opreme zabranjen.

Strah od špijuniranja?

Australija je jednostavno objavila nove sigurnosne smjernice i zaključila da kineske kompanije ne udovoljavaju uvjetima. Novi Zeland je, pak, zaključio kako bi korištenje kineske opreme "značajno podigao rizike po nacionalnu sigurnost". Strah od Huaweija počeo se širiti i Europom, pa tako već neko vrijeme u Njemačkoj traje oštra rasprava o tome treba li zabraniti korištenje kineske opreme u razvoju 5G mreže.

Stručnjaci tvrde kako je problem u činjenici da je 5G mreža dizajnirana tako da ima pristup temeljnoj mreži te samim time podložnija neautoriziranim upadima. I dok se i unutar Europske unije sve više raspravlja o korištenju kineske opreme u razvoju osjetljive infrastrukture, u Hrvatskoj se tom problemu zasad pristupa lakonski. U Vladi, neslužbeno, cijeli problem s kineskom telekomunikacijskom opremom svode na trgovinske sukobe velikih te se smatra da SAD i Australija, pa možda i Njemačka, sve ovo čine kako bi eliminirali Huawei kao konkurenciju.

Ministar uprave Lovro Kuščević ne vidi nikakav problem u suradnji s Huaweijem i drugim kineskim tvrtkama te je njegovo ministarstvo spremno na suradnju. U Hrvatskoj 5G mrežu razvijaju tri teleoperatera - HT, A1 i Tele 2. Hrvatski Telekom i A1 odgovorili su nam da do sada nisu koristili Huaweijevu opremu u razvoju 5G mreže. HT čak navodi da to niti ne planira jer koristi opremu tvrtke Ericsson. A1, pak, ne otklanja mogućnost korištenja opreme ovog kineskog proizvođača. "Kao i kod dosadašnjih implementacija novih tehnologija, provest ćemo natječaj na kojem će se detaljno uspoređivati svi relevantni proizvođači opreme i na osnovu toga donijet ćemo odluku", navodi se u odgovoru tvrtke A1.

Tele 2 koristio opremu Huaweija za 4G

Tele2 je koristio Huaweijevu opremu pri izgradnji 4G mreže, a hoće li nastaviti suradnju i na razvoju 5G mreže, nije nam poznato jer na naš upit nije odgovorio. U Hakomu, koji je nadležan za inspekcijski nadzor radijske opreme i telekomunikacijske terminalne opreme koja se stavlja na hrvatsko tržište, navode da "operateri elektroničkih komunikacija za razvoj njihove mreže (npr. 5G mreže) mogu, prema vlastitom izboru, koristiti opremu različitih proizvođača. Isto vrijedi i za javnu upravu."

U Agenciji tvrde da nemaju informacija o zabrani stavljanja uređaja proizvođača Huawei na jedinstveno tržište EU, pa se oni, s obzirom na to, mogu slobodno upotrebljavati u Hrvatskoj kao i oprema drugih proizvođača ako je u skladu s mjerodavnim propisima. Isto vrijedi i za javnu upravu. U Hakomu ne žele spekulirati o tome postoji li u državi stav o mogućem utjecaju na nacionalnu sigurnost zbog korištenja telekomunikacijske opreme tvrtke Huawei, pa tvrde da je za pitanja nacionalne sigurnosti nadležan Ured vijeća za nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:05