Blokada Boeinga i Embraera

Zamrznut ugovor Boeinga i Embraera vrijedan četiri milijarde i 750 milijuna dolara

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.12.2018. u 9:49

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.12.2018. u 9:49

FILE PHOTO: A Boeing 737 MAX takes off during a flight test in Renton, Washington January 29, 2016. REUTERS/Jason Redmond/File photo
Jason Redmond/File photo / REUTERS

Boeing 737 Max

Brazilski Federalni sud blokirao je primjenu četiri milijarde i 750 milijuna dolara vrijednog ugovora kompanija Embraer i Boeing koji je predviđao stvaranje zajedničke tvrtke u kojoj bi 80 posto vlasništva kontrolirao američki a 20 posto brazilski proizvođač aviona. Pripadajuća odluka suda nije objavljena, a navode agencije Reuters da je do blokade ugovora Embraera i Boeinga došlo, posredno je potvrdila brazilska Vlada najavivši da će se žaliti na presudu Federalnog suda.

Žalbu je najavio i Embraer, dok se Boeing još nije oglasio po ovom pitanju. Reuters raspolaže informacijama da su intervenciju Federalnog suda u ugovor Embraera i Boeinga zatražila četiri parlamentarna zastupnika ljevice.

Budući da je na nedavnim predsjedničkim izborima u Brazilu pobjedio Jair Balsonaro s programom zaštite nacionalnog gospodarstva i protekcionizma u međunarodnoj trgovini, procjenjuje se da je Federalni sud donio spomenutu odluku na liniji politike Bolsonara koji će dužnosti preuzeti u siječnju iduće godine. Predsjednik Brazila na odlasku Michel Temer nije se miješao u dogovore Embraera i Boeinga s obrazloženjem da je to pitanje za novog predsjednika.

Zagovornici deala s Boeingom, upozoravaju kako se Embraer jedino na taj način, ili u zajedničkom pothvatu s nekim drugim ulagačem, može spasiti. Dvije kompanije namjeravale su zajednički proizvoditi putničke avione kapaciteta od 70 do 450 mjesta, a sjedište zajedničke tvrtke bilo bi u Brazilu.

Komentirajući najavu brazilske vlade o žalbi na presudu Federalnog suda o ugovoru Embraera i Boeinga, Reuters primjećuje kako ista vlada nije dvjema kompanijama dostavila neophodno odobrenje kako bi ugovor zaživio. Vladino odobrenje, koje je pravna ostavština vremena dok je Embraer bio u isključivom državnom vlasništvu, čeka se od srpnja ove godine, dodaje agencija.

Provedbe ugovora dvaju tvornica aviona trebala je početi nagodinu. Boeingov ulazak u Embraer smatra se odgovorom na sličan ugovor Airbusa, najvećeg Boeingovog konkurenta, i kanadskog Bombardiera o zajedničkoj proizvodnji manjih putničkih zrakoplova tzv.C serije.

Prije dogovora s Airbusom i sanacijskih mjera kanadske vlade u Bombardieru s financijskim 'injekcijama' pomoći od blizu tri milijarde dolara, Kanađani su u nastavak proizvodnje C serije pokušali ući i s Boeingom. Propali pregovori Bombardiera i Boeinga nikada nisu službeno potvrđeni.