Istekao rok

Zakup LNG-a: Najavljena Orbanova ponuda nije ni poslana na natječaj?

Očekivalo se da će ponudu za dio terminala dati mađarska državna energetska tvrtka MVM
Ilsutracija, Viktor Orabn u krugu
 Profimedia, Alamy

Drugi krug obvezujućeg zakupa kapaciteta LNG terminala zatvoren je jučer u ponoć. No, može li se proglasiti uspjehom, koliko je kompanija iskazalo interes, koliko je koja zakupila, kolika je tarifa zakupa zbog koje se vodila “bitka”, zasad je obavijeno velom tajne. Svi, očekivano, šute dok ne prođe formalni dio.

Jedino što se neslužbeno može čuti od više naših sugovornika da su Mađari, navodno, dobili ono na čemu su inzistirali i pregovarali - fiksnu tarifu za transport plina iz terminala na 20 godina. Zbog toga se, prema informacijama iz poslovnih krugova, očekuje da su se odazvale neke od kompanija, koje su i prije iskazivale interes: mađarska državna energetska tvrtka MVM, koja je zapravo pandan našem HEP-u, podružnica MET Hrvatska, Ina, PPD i HEP.

Međutim, do zaključenja ovoga izdanja, prema nesluženim informacijama Jutarnjeg lista, još nije pristigla ponuda Mađara iako su se vodili pregovori.

Ključan HEP

Navodno je Ina zakupila oko 100 milijuna prostornih metara plina, a HEP 400 milijuna. Usput, potrebno je zakupaca za najmanje 1,5 milijardi prostornih metara plina da bi investicija bila donekle isplativa. Od svih navedenih kompanija, zasad nam je samo Ina dala službenu potvrdu da je zainteresirana.

- Ina se obvezujućom ponudom odazvala prvom javnom pozivu za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala na otoku Krku te je ponuda i dalje važeća - rekli su nam u toj kompaniji, ne otkrivajući detalje.

S druge strane, u HEP-u su nam odgovorili da do “potpunog završetka provedbe obvezujuće faze Open Season postupka ne mogu iznositi detalje u vezi s postupkom”. Od ostalih kompanija nismo dobili odgovore.

Inače, nakon što je u neobvezujućoj fazi Open Seasona interes za zakup kapaciteta plutajućeg LNG terminala iskazalo 20-ak kompanija, a 12 ih dostavilo ponude za zakup, u prvom je krugu podnošenja obvezujućih ponuda zanimanje bilo skromno.

Prvi krug za podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala završio je 8. travnja, a neke neslužbene informacije govorile da je zaprimljena samo jedna ponuda i to, navodno, samo ponuda Ine za samo 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje. Tvrtka LNG Hrvatska, na čelu s Barbarom Dorić, produljivala je rok za zatvaranje drugog kruga obvezujuće faze Open Season postupka za zakup kapaciteta LNG-a. Bio je otvoren 22. lipnja 2018., a prvi rok za predaju ponuda bio je 3. kolovoza. Potom je rok produljen do 28. rujna, a sada do 20. prosinca.

Kako nam kažu upućeni, rok za zatvaranje obvezujućeg zakupa kapaciteta stalno se odgađao jer su to Mađari uvijek tražili dok se ne izračunaju i dok im se ne zajamče fiksne tarife.

- Bila je svojedobno ispod 1,5 eura i normalno da ih muči tarifa jer je rizično ako nemate zajamčenu tarifu do kraja ekonomskog vijeka terminala, što je 20 godina. Ako, recimo, nemate zakup od 1,5 milijardi kubika nakon pete godine, nego za trećinu manje, onda je normalno da tarifa mora porasti kako bi se regulirali dugovi i ostali isti prihodi - objašnjava jedan od poznavatelja problematike.

Komercijalni temelj

S druge strane, pak, može se čuti da se prolongiralo prvenstveno zato što se razgovaralo na komercijalnim osnovama i iako je LNG terminal geostrateški projekt, mora imati komercijalnu osnovu pa se o tome pregovaralo na razini Europske komisije.

- U ovakvim projektima najvažnije je osigurati minimalnu rentabilnosti i ako bi se tim svim zakupima postigla minimalna rentabilnost, postoji pretpostavka da će doći novi zakupci. Zapravo je fokus na tome i na komercijalnim pitanjima. Projekt mora biti komercijalno održiv da bi onda mogao postati i geostrateški održiv - govori nam još jedan od upućenih, koji tvrdi da se cijelo vrijeme vršio pritisak na Plinacro, u kojem također zasad nemaju komentara, te da je taj pritisak išao iz nekoliko smjerova.

Prvi je vezan za Petrokemiju, kad je u komercijalnom ugovoru privatizacije kutinske tvrtke država dala garanciju da će stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini, do kraja godine. HERA je naknadno potvrdila tu odluku. Drugi smjer bio je već spomenuti pritisak da se garantira fiksna tarifa za zakupce tijekom određenog razdoblja, kako bi se, uvjetno rečeno, osigurala konkurentnost terminala.

HEP potvrdio obvezujuću ponudu

Hrvatska elektroprivreda (HEP) potvrdila je u petak Hini da je poslala obvezujuću ponudu za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, dok je Ina izvijestila kako njezina ponuda iz prvog natječajnog kruga i dalje vrijedi.

"Hrvatska elektroprivreda je 20. prosinca dostavila obvezujuću ponudu društvu LNG Hrvatska za zakup kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku te obvezujuću ponudu Plinacro-u za zakup kapaciteta plinovoda za otpremu plina s terminala", rekli su iz HEP-a za Hinu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28