Pravomoćna presuda

Zagrepčanka pobijedila Microsoft: 'Moraju me vratiti na posao i isplatiti zaostale plaće'

Zrinka Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija Microsofta Hrvatska i majka troje djece, dobila je sudski spor
Zrinka Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija u Microsoftu Hrvatska, obitelj, Županijski sud u Zagrebu
 Bruno Konjević / Zrinka Makovac / Hanzamedia

Nakon što je u Microsoftu Hrvatska dobila otkaz bez suvislog objašnjenja, Zagrepčanka Zrinka Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija te tvrtke i majka troje djece, pokrenula je sudski postupak protiv hrvatske podružnice američkog tehnološkog giganta. Nakon osam godina parničenja, Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u njezinu korist.

“Sažetak sudske presude je utvrdio ništetnost i nelegalnost dobivenog otkaza te je sud donio presudu u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta, Zrinke Makovac”, stoji, između ostaloga, u presudi.

Microsoft je sada dužan isplatiti joj zaostale plaće za proteklih 8 godina u roku od 30 dana, a u roku od 60 dana vratiti je na posao. Strahuje, međutim, da će Microsoft kao moćna korporacija pokušati pravnim trikovima otezati i odbiti izvršiti ispunjenje sudske odluke.

- Vjerojatno im nije drago što su izgubili na sudu. Za njih je ta otpremnina sitnica, ali narušen im je imidž 'izvrsnog poslodavca', istaknula je.

Što je, po njezinom mišljenju, bio razlog iznenadnog otkaza, Makovac kaže da se vjerojatno radilo o odmazdi tadašnje Uprave, koja je na čelo hrvatskog Microsofta došla 2011. godine. Iste godine Makovac se vratila s porodiljnog dopusta, a po povratku dočekao ju je hladan tuš.

- Nisam bila pripremljena za to, posebno jer su mi dok sam bila na porodiljnom govorili da računaju na mene. Kada sam tražila razlog, nisu bili sposobni objasniti odluku o otkazu. Čini mi se da smo bili nepoželjni u tom trenutku. Došla je nova Uprava, a mi smo bili stari zaposlenici. Eto, izbacili su na cestu obitelj s troje djece nakon što sam tamo radila više od 14 godina, ispričala nam je Makovac.

Priči, naime, tu nije kraj jer osim nje, otkaz je dobio i njezin suprug Marko Makovac, također zaposlenik Microsoftove podružnice u Hrvatskoj, i to samo dva tjedna nakon supruge. I on je odlučio pravdu ishoditi sudskim putem, a u njegovom slučaju donesena je nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda, kojom je i njegov otkaz proglašen ništetnim i nelegalnim te se čeka odluka Županijskog suda.

- Ne znam jeste li ikad poslovali s američkim tvrtkama, ali one imaju svoje interne procedure i teško se prilagođavaju državi u kojoj posluju. Ja sam državljanka RH i mogu koristiti zakone svoje države koji me štite, uključujući Zakon o radu, kao i prava radnika koja iz njih proizlaze, a oni se tome moraju prilagoditi, ogorčeno govori Makovac, dodajući kako je u nekoliko navrata pokušala razgovarati s Upravom, ali svaki bi pokušaj završio ignoriranjem, ponekad i indirektnim zastrašivanjem.

Pojašnjenje za otkaze bračnom paru Makovac i posljedične sudske procese zatražili smo i od Microsofta Hrvatska, ali Tatjana Skoko, direktorica tvrtke, odgovorila nam je tek da 'u Microsoftu ne komentiraju pravne procese vezane uz sadašnje ili bivše zaposlenike'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43