Brojke samo rastu

Zagreb je u kolovozu posjetilo čak 9% više turista nego 2017., a najviše ga vole Španjolci

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.8.2018. u 14:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.8.2018. u 14:41

Zagreb, 120818. Na vrhuncu ljetne sezone Zagreb bi bio gotovo prazan da nema mnogobrojnih stranih turista. Na fotografiji: turisti na Markovom trgu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Ilustracija

Zagreb je u kolovozu bio odlično turistički posjećen što pokazuju podaci Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) o dolasku 150,2 tisuće turista ili devet posto više nego u lanjskom kolovozu te o 10 posto više noćenja ili 255,2 tisuće, a gotovo isti porasti ostvareni su i za osam mjeseci ove godine, doznaje se iz TZGZ-a.

S obzirom na to da je riječ o podacima od 1. do 28. kolovoza, iz TZGZ-a ističu da će ukupne turističke brojke za kolovoz vjerojatno biti i veće, kao i da ih veseli velik kolovoški porast dolazaka domaćih turista u Zagreb, od čak 26 posto u odnosu na lanjski kolovoz, s njih više od devet tisuća. Još veći porast, od čak 41 posto, domaći su u Zagrebu u kolovozu ostvarili s gotovo 19 tisuća noćenja.

I stranih turista, koji u Zagrebu kao i cijeloj Hrvatskoj čine većinu turističkog prometa, u Zagreb je došlo osam posto više nego u lanjskom kolovozu ili 141 tisuća, a isti su porast ostvarili i s 236,3 tisuće noćenja. Među strancima u kolovozu najviše je bilo Španjolaca, Talijana, Nijemaca, Koreanaca, a potom turista iz SAD-a, Francuske, Kine, Australije, Velike Britanije i Japana.

Više i domaćih posjetitelja

Slični postoci rasta od devet i 11 posto u Zagrebu su ostvareni i u osam mjeseci, s gotovo 895 tisuća dolazaka i više od 1,6 milijuna noćenja, pri čemu su poraste ostvarili i domaći i strani turisti.

Stranih je turista u Zagreb od početka godine do 28. kolovoza došlo više od 772,2 tisuće ili 9 posto više nego u istom razdoblju 2017, dok su s gotovo 1,4 milijuna noćenja u plusu od 11 posto.

Domaćih je turista od početka godine došlo 122,3 tisuće ili 10 posto više nego lani, a ostvarili su i 12 posto više noćenja ili 231,5 tisuća.

U osam mjeseci najviše je među stranim turistima u Zagrebu bilo Koreanaca te turista iz SAD-a, a potom iz Njemačke, Italije, Kine, Španjolske, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske i Bugarske. Sličan je poredak i u noćenjima uz 'dodatak' Australaca.

City break destinacija

Ocjenjujući podatke za kolovoz i osam mjeseci zadovoljavajućima, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld za Hinu ističe da je to rezultat mnogobrojnih događanja u Zagrebu cijele godine, pa i u kolovozu, kada ih je bilo i više nego do sada u tom mjesecu.

"Cijelo ljeto, od lipnja, preko srpnja, pa i u kolovozu, Zagreb je pun turista, to je bilo vidljivo svima u gradu i sigurno je i rezultat promotivnih aktivnosti TZGZ-a i njene suradnje s raznim partnerima u gradu, od kulturnih institucija, turističkih agencija i hotelijera do ostalih s kojima odlično surađujemo već godinama u zajedničkom osmišljavanju ponude. O svemu puno govori i to što su zagrebački hoteli u srpnju i kolovozu, kao i drugi smještaj bili bolje popunjeni nego dosadašnjih ljeta, što je dodatna potvrda da je Zagreb sve popularnija city break destinacija u svim dijelovima godine", ocjenjuje Bienenfeld.

Nastavak pozitivnih turističkih trendova u glavnom gradu očekuje i u jesen te do kraja godine, čemu će pridonijeti i kongresi te drugi poslovni skupovi, nove avio linije te razne jesenske i druge manifestacije, uključujući i jednu od najpopularnijih adventskih u Europi krajem godine.