Zadrugarstvo

Zadruga za etično financiranje ulozima svojih članova kupuje vjetroelektranu kod Omiša

Svaki član odlučuje želi li uložiti, a predviđeni povrat je najmanje 5,5 posto
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Zadruga za etično financiranje (ZEF) najavila je da će danas potpisati ugovor s austrijskom tvrtkom ECOwind o kupnji vjetroelektrane koju grade kod Omiša, ali iznos transakcije nisu objavili.

Kako nam je rekao predstavnik ZEF-a Ivan Kardum, u pitanju je VE “Kom-Orjak-Greda” u Blatu na Cetini, a ECOwind ulaže u vjetroelektrane i u drugim europskim državama.

“Vjetroelektrana je 90 posto izgrađena. Zadruga za etično financiranje će ulozima svojih članova preuzeti 100-postotno vlasništvo kad bude gotova”, kaže Kardum. Bit će to, tumači, članovima zadruge prilika za “investicijsku štednju” koja će se voditi na dopunskom računu Zadruge. “Svaki će član moći uložiti, a predviđeni povrat je najmanje 5,5 posto na ulaganje”, kaže Kardum. To su izračunali, dodaje, na temelju povijesnih podataka o jačini vjetra. Vjetroelektrana inače ima potpisan 14-godišnji ugovor s HROTE-om o subvencioniranoj cijeni.

U pozivu na potpisivanje ugovora s austrijskim ECOwindom predstavnici Zadruge su ustvrdili kako će njihovo preuzimanje vjetroelektrane biti slučaj koji će “prvi put u Hrvatskoj građanima, odnosno sadašnjim i budućim članovima ZEF-a omogućiti ulaganje i vlasništvo nad vjetroelektranom po demokratskom modelu upravljanja”.

Članom Zadruge za etično financiranje se može postati ulogom od 2500 kuna, pojašnjavaju, a o iznosu svog ulaganja u vjetroelektranu odlučuje svaki zadrugar za sebe. ZEF je pokrenut radi osnivanja etične banke u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:32