Reakcija poslovne zajednice

Zadnji je čas da Tolušić i Horvat počnu provoditi reforme i riješe krizu u Agrokoru

Roglić: 'I sam premijer Andrej Plenković rekao je da je 2018. godina reformi'
Darko Horvat i Tomislav Tolušić
 Goran Mehkek / Hanza Media

U poslovnoj zajednici s pozornošću su pratili novu rundu kadroviranja u Vladi. Najavom imenovanja Darka Horvata za ministra gospodarstva i Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade uglavnom su zadovoljni. Ipak, imaju od njih i velika očekivanja.

To se prije svega odnosi na dovršetak procesa razrješenja krize u Agrokoru, što je već više od godine i ključno gospodarsko, ali i političko pitanje u Hrvatskoj. No jednako tako zanima ih i ubrzanje reformi, na koje već godinama čekaju.

I HUP je ovih dana upozorio kako Hrvatska kaska u reformskom procesu za drugima, odnosno kako je to ocijenila ključna poslodavačka udruga u zemlji, vrti se u kružnom toku.

Branko Roglić, vlasnik Orbica, od Horvata, koji bi trebao preuzeti vruću fotelju ministra gospodarstva, u kojoj je dosad sjedila Martina Dalić, očekuje da ubrza reforme. Iza Horvata je, podsjeća, već i određeni staž u Vladi, a i iz samih Banskih dvora su najavili ubrzanje reformi.

- I sam premijer Andrej Plenković rekao je da je 2018. godina reformi. Uostalom, Hrvatska vapi za reformama i sada je krajnji trenutak da se one provedu - rekao nam je Roglić.

Velika očekivanja Roglić ima i od Tolušića, koji bi od Martine Dalić trebao preuzeti drugi dio njezinih dosadašnjih zaduženja, odnosno postati potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Roglić pritom podsjeća da Tolušića čeka “vrući krumpir” zvan Agrokor.

- Tolušić mora dovršiti proces u Agrokoru, treba postići nagodbu, iako to neće biti nimalo lako. No ako u tome uspije, bit će to velik uspjeh - zaključuje Roglić, dodajući kako je teško očekivati da građani od krize u Agrokoru neće imati štete.

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije, u prvi plan stavlja nastavak i ubrzanje reformi.

- Oni moraju biti dio tima, Vlada ima svoj program i mora ga provesti. Sretna okolnost u tome je što obojica imaju iskustva u Vladi pa će im biti lakše i uskočiti u kola i raditi - ističe Bago.

- Sigurno je da je Agrokor najvažnije gospodarsko pitanje i tu će trebati upregnuti - dodaje Bago.

- Nadam se da će ubrzati napore na rješavanju gorućih problema u državi - ubrzanja reformi, kojih je dosad bilo malo, i rješavanja krize u Agrokoru. Pozdravljam da se nije gubilo puno vremena i da su se pronašli kadrovi za upražnjena mjesta u Vladi - zaključuje i Danijel Zadjelović, generalni direktor Lipik Glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:35