Nove mjere ZICERA

Za tri tehnološka startupa Zagreb osigurao pola milijuna kuna

Iza tog financijskog instrumenta stoji Grad Zagreb i njegov proračun
Frane Šesnić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Tri domaća tehnološka startupa, smještena u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) u Paviljonu 12 na Velesajmu, potpisala su ugovore o konvertibilnim zajmovima u ukupnoj vrijednosti od pola milijuna kuna, objavljeno je jučer, a iza tog financijskog instrumenta stoji Grad Zagreb i njegov proračun.

Konvertibilni zajmovi

Prvi korisnici tih specifičnih zajmova su Beyond Seen Screen (startup koji razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima videosadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju), HUBBIG (platforma koja spaja brodare, aviokompanije, autoprijevoznike i špeditere s uvoznicima i izvoznicima) te MOBILEone (platforma za kreiranje i umrežavanje aplikacija koja malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava provedbu EU uredbi).

Kako objašnjava Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra koji je osnovao Grad Zagreb i uložio u njegovo uređenje u neformalnom startup stilu, konvertibilni zajmovi su potpisani na dvije godine s povoljnim kamatama koje tek “pokrivaju inflaciju”. Nakon tog razdoblja očekuje se da će tvrtke iz svojih prihoda (ili kod prve veće ulagačke runde) zajam vratiti, a ne uspiju li, ZICER/GradZagreb će ga konvertirati u vlasnički udjel.

Ukupno je za takvo financijsko poticanje startupa sada osigurano više od milijun kuna, a od stotinjak “stanara” koji su smješteni u inovacijskom centru, Šesnić ocjenjuje da ih je gotovo polovica spremna za ugovore. On također napominje kako su s tim novim financijskim instrumentom, koji opisuje kao zamjenu za uobičajene grantove, spremni pratiti i potencijalna ulaganja poslovnih anđela. Tvrdi da među anđelima ima zainteresiranih, ali njihova imena nam nije htio otkriti.

“Želimo potaknuti ulaganja poslovnih anđela u startupe i spremni smo ih u tome pratiti u jednakim iznosima”, kaže Šesnić.

Grantovi i kriteriji

Dosad je kroz program Startup Factory u Zagrebu raznim razvojnim timovima i startupima tijekom tri godine bilo dodijeljeno više od dva milijuna kuna bespovratnih “no equity” ulaganja (grantova), a konvertibilni zajmovi su novost s kojom je inovacijski centar krenuo ovog mjeseca.

“Mjera je namijenjena visokotehnološkim tvrtkama koje svoje projekte razvijaju unutar ZICER-a, a koje su prethodno zadovoljile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala”, objašnjavaju u ZICER-u. Među tehnološkim startupima, kaže voditeljica za odnose s javnošću Ivana Rajković Pavlić, velik je interes za konvertibilnim zajmovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:53