Svjetska tržišta

Wall Street zabilježio najveći pad u dva mjeseca zbog jačanja trgovinskih tenzija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.6.2018. u 7:53

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.6.2018. u 7:53

A board on the floor of the NYSE shoes the DOW down over 400 points before the closing bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on June 25, 2018. The Dow shed 328 points and was down almost 500 points at one point in the day. Photo by /UPI, Image: 376029263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili najveći gubitak u više od dva mjeseca, što je posljedica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones skliznuo je 328 bodova ili 1,33 posto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 posto, na 2.717 bodova, a Nasdaq indeks 2,09 posto, na 7.532 boda.

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, za 2,3 posto.

Ulagače je uznemirila vijest da ministarstvo financija SAD-a priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupnja američkih tehnoloških tvrtki.

Ministar financija Steven Mnuchin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i na „sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju”.

Premda je kasnije Peter Navarro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače.

„To je ponešto pomoglo tržištu, no to ukazuje i na različite signale iz vlasti, pa situacija ostaje nesigurna”, kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Hartland & Co.

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz Harley-Davidsona da će premjestiti proizvodnju motocikala za Europsku uniju iz SAD-a jer procjenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 milijuna dolara godišnje.

Cijena dionice tog proizvođača motocikala potonula je 6 posto.

„Vijest iz Harley-Davidsona izazvala je bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posljedicama”, kaže Brian Nick, strateg u tvrtki Nuveen.

Posljednjih tjedana tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,24 posto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,46 posto, na 12.270 bodova, a pariški CAC 1,92 posto, na 5.283 boda.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica također pale jer ulagači zbog eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava nisu skloni rizičnijim investicijama.