Svjetska tržišta

Wall Street u padu, ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.10.2018. u 8:46

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.10.2018. u 8:46

(180402) -- NEW YORK, April 2, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, April 2, 2018. U.S. stocks ended lower on Monday, the first trading day in April, as worries about trade issues and a sharp decline in the technology sector weighed on the market., Image: 367600765, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, no pad prinosa na američke obveznice spriječio je veće gubitke.

Dow Jones oslabio je 56 bodova ili 0,21 posto, na 26.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.880 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,03 posto, na 7.738 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi i jučer se, kao i prethodnih dana, trgovalo oprezno jer niz posljednjih makroekonomskih izvješća ukazuje na usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, kao što su Kina i Njemačka.

Jučer je i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da se zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu očekuje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok se prije očekivao rast od 3,9 posto. Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Europe u ovoj i idućoj godini.

U međuvremenu, predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je zaprijetio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja, a u tom su sektoru cijene dionica u prosjeku pale 1,5 posto. Još su više, 3,4 posto, potonule cijene dionica u rudarskom sektoru, koji je osjetljiv na gospodarska kretanja.

„Ako su industrijski i rudarski sektor pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi aktivnosti u globalnom gospodarstvu, to bi moglo pritisnuti tržište jer kompanije iz sastava S&P 500 indeksa oko polovice svojih prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ipak, gubici na Wall Streetu nisu jučer bili značajniji jer je ulagače umirio pad prinosa na američke državne obveznice. Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 3,24 posto, najvišu razinu u sedam godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije. Posljedica je to strahovanja ulagača da će američka središnja banka ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije. No, jučer su ta strahovanja ponešto popustila, pa su prinosi na obveznice pali.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle nakon oštrog pada dan prije. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 11.977 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.318 bodova.

Dok se na azijskim burzama u srijedu trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači nesigurni zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, visokih prinosa na obveznice i tinjajućih trgovinskih tenzija.