Svjetska tržišta

Wall Street skliznuo drugi dan zaredom, azijske burze i dolar blago oslabili

Najviše su jučer pale, u prosjeku 2,7 posto, cijene dionica u energetskom sektoru
Wall Street
 Profimedia, Tetra Images

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, što je posljedica oštrog pada cijena nafte, ali i naznaka da rast kamatnih stopa i trgovinski rat između SAD-a i Kine počinju nagrizati zarade američkih kompanija.

Dow Jones oslabio je 125 bodova ili 0,50 posto, na 25.191 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 2.740 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 7.437 bodova.

Najviše su jučer pale, u prosjeku 2,7 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za gotovo 4 posto nakon što je Saudijska Arabija poručila da može povećati proizvodnju 'crnog zlata' ako to bude potrebno.

Slijedio je industrijski sektor, s padom od 1,6 posto, nakon što je nekoliko velikih kompanija upozorilo da bi im dobit u idućem razdoblju mogla biti manja.

Tako je kompanija 3M smanjila procjene zarade u cijeloj ovoj godini zbog negativnog utjecaja kretanja tečajeva valuta. Cijene dionice te kompanije pala je 4,4 posto.

Još je više, 7,6 posto, potonula cijena Caterpillara. Taj je industrijski div, doduše, zadržao procjene zarade u ovoj godini, no u prethodna dva kvartala ih je povećavao.

To je, kažu analitičari, izazvalo strahovanja na tržištu od negativnog utjecaja rasta troškova zaduživanja, plaća i carina na zarade kompanija.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je u proteklom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. No, ulagači se plaše da su zarade dosegnule vrhunac te da bi ubuduće njihov rast mogao bili znatno slabiji.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla oko 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U fokusu ulagača su i političke napetosti jer rastu pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubojstva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Khashoggija.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i napetosti između Europske komisije i Italije zbog planova njezine vlade o povećanju proračunskog deficita.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,24 posto, na 6.955 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,17 posto, na 11.274 boda, a pariški CAC 1,69 posto, na 4.967 bodova.

Na azijskim su burzama i u srijedu cijene dionica pale, ali znatno manje nego dan prije, a ulagači su oprezni zbog slabosti Wall Streeta, upozorenja iz kompanija u vezi zarada, pritiska na Saudijsku Arabiju i tenzija između Europske komisije i Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:21