Svjetska tržiša

Wall Street porastao nakon dogovora između SAD-a i Kanade, azijske burze pale

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.10.2018. u 9:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.10.2018. u 9:06

, Image: 159987398, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njujorška burza na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli jer je ulagače ohrabrio trgovinski dogovor između SAD-a i Kanade zbog čega su splasnula strahovanja od širenja trgovinskih sukoba.

Dow Jones ojačao je 192 boda ili 0,73 posto, na 26.651 bod, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 2.924 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 8.037 bodova.

Uspon indeksa na Wall Streetu zahvaljuje se dogovoru između SAD-a i Kanade o novim trgovinskim uvjetima, a kako je prije toga Washington postigao dogovor s Meksikom, radi se o novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu, koji bi trebao zamijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994.

„To je važan sporazum za sve tri zemlje, rješava mnoge nedostatke i pogreške u NAFTA-i, otvara tržišta za naše farmere i tvrtke, smanjuje trgovinske barijere... i približit će sve tri velike zemlje u konkurentnosti prema ostatku svijeta", napisao je predsjednik SAD-a Donald Trump na Twitteru.

U zajedničkom priopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski sporazum biti nazvan USMCA (Sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada). U industrijskom su sektoru cijene dionica jučer osjetno porasle, u prosjeku 0,8 posto, pri čemu su među najvećim dobitnicama bile dionice automobilskih kompanija Forda i General Motorsa.

Prema novom USMCA sporazumu, bit će, naime, teže svjetskim proizvođačima automobila proizvoditi vozila jeftinije u Meksiku, dok bi se u SAD-u moglo otvoriti više radnih mjesta.

„To je dobra vijest ne samo zbog NAFTA-e i Sjeverne Amerike, nego i zbog toga što mnogi ulagači to smatraju pozitivnim za buduće pregovore, posebice s Kinom”, kaže Linsey Bell iz tvrtke CFRA Research.

Znatno su jučer porasle, u prosjeku 1 posto, i cijene dionica u energetskom te rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina, nakon što su cijene 'crnog zlata' dosegnule najviše razine u četiri godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.495 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,75 posto, na 12.339 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 5.506 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pa je trgovinski dogovor između SAD-a i Kanade pao u drugi plan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu oko 1 posto.Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,6 posto. U Kini se zbog praznika danas ne radi.