Svjetska tržišta

Wall Street porastao četvrti dan zaredom, SAD ukida carine na kineske proizvode?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.1.2019. u 9:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.1.2019. u 9:47

Aly Song / Shawn Thew / Reuters / Profimedia Alamy

Šangaj, Steven Mnuchin i teretni brod

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, ponajviše u sektorima koji su osjetljivi na trgovinska pitanja, jer su nove vijesti iz Kine podržale nadu ulagača da će Washington i Peking uskoro postići trgovinski dogovor.

Dow Jones skočio je 336 bodova ili 1,38 posto, na 24.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,32 posto, na 2.670 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 7.157 bodova.

Ulagače je potaknulo izvješće Bloomberga da je Kina spremna povećati uvoz iz SAD-a u ukupnoj vrijednosti od 1.000 milijardi dolara kako bi svoj golemi trgovinski suficit sa SAD-om do 2024. godine spustila na nulu.

Ta je vijest uslijedila dan nakon izvješća Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja.

Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, analitičari kažu da se čini da pregovori dobro napreduju.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

„Dobili smo ponudu iz Kine u vezi trgovine i očito je da je tržište reagiralo vrlo pozitivno. Vratila se sklonost ulagača prema riziku”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Indeksi porasli četvrti tjedan zaredom

U svim najvažnijim sektorima S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u onim koji su najosjetljiviji na trgovinska pitanja. Tako su cijene u sektoru proizvođača čipova u prosjeku porasle 2,3, a u industrijskom 1,9 posto.

Kako su cijene dionica porasle četiri dana zaredom, Dow Jones skočio je prošloga tjedna gotovo 3 posto, dok je S&P 500 porastao 2,9, a Nasdaq indeks 2,7 posto.

To je već četvrti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli, pa su nadoknadili veliki dio gubitaka od kraja prošle godine.

S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 20. rujna prošle godine, oko 10,1 posto, dok je krajem prošle godine taj indeks bio u minusu i 19,8 posto u odnosu na tu rekordnu razinu, pa mu je prijetio pad u područje 'medvjeda'.

Obujam trgovanja ispod prosjeka

Ipak, ispodprosječni obujam trgovanja posljednjih dana pokazuje da je dio ulagača i dalje na oprezu. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo oko 8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,4 milijarde.

„Mnogi su ulagači uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata likvidirali svoje pozicije, pa mogu brzo reagirati na poslovna izvješća”, objašnjava Mark Otto, tržišni komentator u tvrtki GTS.

Od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

No, očekivanja su znatno niža nego prije. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježile rast dobiti za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tri mjeseca očekivali skok zarada za 20,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,95 posto, na 6.968 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,63 posto, na 11.205 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.875 bodova.