Svjetska tržišta

Wall Street ponovno oslabio zbog najave Feda o novom povećanju kamatnih stopa

U rujnu je Fed povećao kamate po treći put u 2018. i signalizirao daljnje povećanje
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke pokazuje da su čelnici Feda spremni za daljnje postupno povećanje kamata.

Dow Jones oslabio je 91 bod ili 0,36 posto, na 25.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2.809 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 7.642 boda.

Nakon što su dan prije ti indeksi skočili više od 2 posto, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošloga tjedna, jučer je na najvećoj svjetskoj burzi ponovno zavladao oprez.

I prije nego što je objavljen zapisnik sa sjednice čelnika Feda u rujnu indeksi su malo bili u pozitivnom, malo u negativnom području jer su slabiji nego što se očekivalo podaci o gradnji kuća u SAD-u u rujnu pritisnuli građevinski sektor.

Podaci ukazuju i na slabost kreditiranja kupnje kuća, što je, kažu analitičari, posljedica rasta kamatnih stopa.

A nakon objave zapisnika sa sjednice Feda burzovni su indeksi oštro oscilirali između pozitivnog i negativnog područja jer se pokazalo da su čelnici središnje banke suglasni po pitanju daljnjeg postupnog povećanja ključnih kamatnih stopa.

U rujnu je Fed povećao te stope po treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova i signalizirao da se može očekivati daljnje povećanje kamata u prosincu.

Osim toga, Fed očekuje da će iduće godine trebati povećati kamate još u tri navrata, a potom još jednom u 2020. godini jer američko gospodarstvo snažno raste, što bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

Mogućnost agresivnog povećanja kamata Feda dodatno unosi nesigurnost na ionako nesigurno tržište zbog zabrinutosti ulagača u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine te usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial network.

„Tržište u ovom trenutku ne zna što da misli, pa smo svjedoci znatnih oscilacija cijena dionica. S mogućim višim kamatama, na tržištu je malo čimbenika koji bi mogli ublažiti postojeće nesigurnosti”, kaže McMillan.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu zabilježile najveći tjedni pad od ožujka zbog visokih prinosa na američke državne obveznice, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i strahovanja od posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

U utorak su, pak, burzovni indeksi skočili više od 2 posto, što je bio njihov najveći dnevni dobitak od ožujka, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko američkih kompanija i banaka.

No, u srijedu je na tržištu ponovno zavladao oprez, pa su u samo četiri od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle. Pritom je najviše skočio, za 0,9 posto, financijski sektor, dok je najveći pad zabilježio rudarski sektor, za 0,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7.054 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,52 posto, na 11.715 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 5.144 boda.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao jer je zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke pokazao da su čelnici Feda spremni za daljnje postupno povećanje kamata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:30