Svjetska tržišta

Wall Street pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata, pali vodeći indeksi

Trump smatra da bi njegova smjena mogla uroditi velikom štetom za gospodarstvo SAD-a
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Na Wall Streetu u četvrtak vodeći su indeksi pali pod pritiskom korekcije cijena dionica kompanija senzitivnih na promjene uvjeta u globalnoj trgovini, nakon nove runde carina koje su međusobno uveli SAD i Kina u trgovinskom sporu, a na raspoloženje investitora utjecali su i potencijalni politički problemi za američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih donedavnih suradnika.

Spekulacije o njegovu opozivu učestale su zadnja dva dana nakon izricanja presude bivšem šefu njegovog izbornog tima Paulu Manafortu za financijske malverzacije, kao i priznanja bivšeg Trumpovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena da je u posljednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. platio dvjema ženama da ne govore o navodnoj aferi s Trumpom.

Trump je jučer upozorio da bi njegova smjena mogla uroditi velikom štetom za američko gospodarstvo, igrajući na svoju najbolju kartu - ekonomiju - kako bi ugušio govorkanja o opozivu. "Reći ću vam nešto, ako ikada budem smijenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni", rekao je Trump u intervjuu emitiranom u četvrtak u emisiji Fox and Friends.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 76,62 boda ili 0,3 posto, na 25.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,17 posto, na 2.856 bodova, a tehnološki Nadaq 0,13 posto, na 7.878 bodova.

"Teško je reći do kuda bi sve to moglo ići. Mogla bi to biti prilično dugačka i vjetrovita cesta, no barem je ohrabrujuće da dvije strane sada razgovaraju", ističe Brendan Erne, portfelj menadžer pri investicijskom društvu Personal Capital iz San Francisca.

Unatoč pregovorima kineske i američke delegacije koji su u tijeku u Washingtonu, obje zemlje u četvrtak su uvele carine od 25 posto na međusobni uvoz robe u vrijednosti od 16 milijardi dolara.

Na tržištu dionica ponajviše su prodajama bile pogođene industrijske kompanije, osjetljive na carine, pa je tako dionica Caterpillara pojeftinila 2 posto, a Boeinga 0,7 posto. Velike gubitke pretrpjeli su energetski i sektor proizvodnje sirovine, u prosjeku za 0,5 i 0,7 posto, pod utjecajem pada cijena nafte i metala zbog zabrinutosti investitora oko posljedica trgovinskog rasta.

I na europskim burzama u četvrtak najvažniji indeksi su oslabili pod pritiskom zaoštravanja trgovinskog rasta između dva najveća svjetska gospodarstva. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio na 7.563 boda, što je 0,15 posto manje nego dan ranije, frankfurtski SAX na 12.365 bodova, što je 0,16 posto manje, a pariški CAC na 5.419 bodova, gotovo nepromijenjen u odnosu na dan ranije.

Na azijskim burzama u petak najvažniji su indeksi oslabili jer su američko-kineski trgovinski pregovori u Washingtonu završili bez ikakvog napretka, a investitori u potrazi za novim smjernicama iščekuju govor predsjednika američkog Feda Jeromea Powella.

Azijske burze u minusu

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,6 posto. Ipak, od početka tjedna u plusu je 0,85 posto. Indeks hongkoške burze pao je 0,8 posto, a šangajske 0,65 posto. Na gubitku je bio i indeks južnokorejske burze za 0,35 posto, dok je australski ojačao 0,2 posto, a tokijski Nikkei za 0,3 posto.

Razgovori između američke i kineske delegacije završili su u četvrtak bez većeg napretka, nakon što je trgovinski rat eksalirao međusobnim nametanjem carina od 25 posto na kineski i američki uvoz vrijedan novih 16 milijardi dolara.

"Investitori su pomalo nervozni u vezi globalnih rizika uoči Powellova govora, a nakon što su američko-kineski trgovinski razgovori završili bez nekog napretka", objavili su stratezi OCBC Banka.

Nove smjernice investitorima trebao bi dati Powell, koji će govoriti na sastanku središnjih bankara u Jackson Holeu.

"Za tržišta dionica, ključno će biti hoće li Powell singalizirati da je Fed spreman za podizanje kamatnih stopa još dva puta ove godine. To bi bilo u skladu s očekivanjima i ne bi uzrokovalo puno uznemirenost", kaže Soichiro Monji, ekonomist u Daiwa SB Investmentu u Tokiju.

Trump je, naime, početkom tjedna izrazio nezadovoljstvo Fedovim podizanjem kamatnih stopa pa investitor žele vidjeti kako će Powell odgovoriti na obnovljene kritike američkog predsjednika, nakon što ih je uputio u vezi visine kamatnih stopa i u srpnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:08