Svjetska tržišta

Wall Street pao nakon četiri dana rasta, na azijskim su burzama cijene dionica porasle

Oštar pad posljedica je oštrih trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cijena nafte pritisnuo dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones skliznuo je 219 bodova ili 0,88 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 pao 0,71 posto, na 2.774 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.716 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je daljnjeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je u utorak američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao da vlada kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošli tjedan uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Peking je i na najave novih carina poručio da je to neprihvatljivo i da će morati odgovoriti.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice industrijskih divova, kao što su Boeing, 3M i Caterpillar, jer bi trgovinski rat najviše naštetio njihovom poslovanju.

Oštro su pale i cijene dionica u rudarskom sektoru, 1,7 posto, jer su zbog strahovanja ulagača od poremećaja u svjetskoj trgovini i usporavanja rasta globalnog gospodarstva pale cijene sirovina, pri čemu je cijena bakra potonula na najnižu razinu u godinu dana.

Oštro su, oko 5 posto, pale i cijene nafte, zbog čega su dionice u energetskom sektoru oslabile 2,2 posto.

Pod pritiskom su bile i dionice proizvođača čipova, s obzirom da njihovi prihodi u velikoj mjeri ovise o prodaji na kineskom tržištu.

Tako je u srijedu prekinut pozitivni niz na Wall Streetu koji je, zahvaljujući optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, trajao četiri dana.

U petak će rezultate za drugo tromjesečje, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Analitičari kažu da bi zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između najvećih svjetskih gospodarstava mogle pasti u drugi plan jer bi se ulagači mogli fokusirati na financijske rezultate kompanija.

- Trgovinska situacija zabrinjava, no ništa se više neće dogoditi odmah sada. Tako bi ta priča mogla pasti u drugi plan, a ulagači se više fokusirati na trenutne priče, kao što su zarade kompanija. - kaže John Carey, portfelj menadžer u tvrtki Amundi Pioneer Asset Management.

A procjenjuje se da bi zarade kompanija u drugom tromjesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 posto, na 7.591 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,53 posto, na 12.417 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.353 boda.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka nakon što je Washington najavom novih carina na uvoz kineskih proizvoda naveo ulagače na prodaju dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:43