Svjetska tržišta

Wall Street pao drugi dan zaredom, najveći pad bilježi energetski i trgovački sektor

Najviše su jučer pale, u prosjeku 3,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru
Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Na Wall Streetu su i u utorak burzovni indeksi oštro pali, drugi dan zaredom, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijena nafte, a oštro je pao i trgovački sektor zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 551 bod ili 2,21 posto, na 24.465 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,82 posto, na 2.641 bod, a Nasdaq indeks 1,70 posto, na 6.908 bodova.

Najviše su jučer pale, u prosjeku 3,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od 6 posto.

Nakon jučerašnjeg pada, utros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,2 posto, na 54,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel, također, poskupio 1,2 posto, na 63,30 dolara. Cijene nafte pod pritiskom su već sedmi tjedan jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje. Doduše, u ponedjeljak su cijene 'crnog zlata' ponešto porasle nakon najava da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro mogla smanjiti proizvodnju kako bi podržala cijene, no njihov oporavak nije dugo trajao. U posljednjih mjesec i pol dana cijene su nafte potonule više od 25 posto.

Apple nastavlja padati

Oštro je jučer pao i S&P indeks trgovačkog sektora, 2,7 posto, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Kohl'sa i Targeta. Cijene dionica tih trgovačkih lanaca potonule su više od 9 posto.

Nastavljen je i pad cijene dionice Applea, koja je i jučer, drugi dan zaredom, na vrijednosti izgubila više od 4 posto. Ta je dionica već danima pod pritiskom zbog napisa u medijima da je kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea jer potražnja za tim pametnim telefonima nije tako snažna kao što se očekivalo. Od početka listopada, kada je dosegnula rekordnu razinu, cijena dionice Applea potonula je više od 20 posto, pa je tržišna vrijednost te najvrjednije američke kompanije pala za otprilike 250 milijardi dolara.

„Ovaj pad cijena dionica posljedica je različitih razloga koji zabrinjavaju ulagače, zbog čega su se mnogi odlučili povući s tržišta”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

Tako je na Wall Streetu jučer nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje tjedne.

U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata Feda. Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta. Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Tako su nakon jučerašnjeg pada Dow Jones i S&P 500 indeks izgubili sve dobitke u ovoj godini. Oba su indeksa sada oko 1 posto ispod razina na kojima su bili 31. prosinca prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 6.947 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,58 posto, na 11.066 bodova, a pariški CAC 1,21 posto, na 4.924 boda.

Azijske burze pale, ulagači oprezni

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ali i niza drugih razloga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, dok su cijene cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle. Azijske ulagače na oprez je natjerao jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto, drugi dan zaredom, što je ponajviše bila posljedica pada cijena nafte za više od 6 posto, zbog čega su oštro pale cijene dionica u energetskom sektoru.

„Teško je izdvojiti samo jedan razlog zbog čega je oslabila sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Apple i trgovinske tenzije između SAD-a i Kine svakodnevno pritišću tržište, no ne može ih se kriviti za sve. Čini se da se tržište priprema za gubitak zamaha u globalnom gospodarstvu, premda mu trenutno ide sasvim dobro”, kaže Soichiro Monji, ekonomist u tvrtki Daiwa SB Investments.

Nedavni podaci pokazali su da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, dok je japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu palo za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Njemačko je gospodarstvo, pak, u trećem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo 1,1 posto, no u odnosu na prethodni kvartal palo je 0,2 posto, što je njegov prvi pad od 2015. godine.

„Očekujemo daljnje slabljenje rasta u Kini, ali i oštro usporavanje rasta američkog gospodarstva iduće godine”, pišu analitičari tvrtke Capital Economics u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zbog nesigurnosti na tržištima dionica, na valutnim je tržištima jutros ojačao dolar, koji je posljednjih dana bio pod pritiskom zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata jer bi usporavanje rasta globalnog gospodarstva moglo naštetiti i američkom Doduše, većina analitičara i dalje očekuje da će Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine, no u idućoj bi se godini, špekulira se, Fed mogao odlučiti na stanku po pitanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,83 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,12 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 112,60 na 112,95 jena Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1370 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1445 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35