Svjetska tržišta

Wall Street oštro pao treći dan zaredom: 'Tržište je trenutno puno malih oluja'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.12.2018. u 8:15

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.12.2018. u 8:15

A snow-covered statue of former U.S. president George Washington at Federal Hall on Wall Street is seen during a snowstorm in New York City, New York, U.S., January 4, 2018. REUTERS/Lucas Jackson - RC13F2A17C50
Lucas Jackson / REUTERS

Wall Street, kip prvog predsjednika SAD-a Georgea Washingtona

Na Wall Streetu su i u petak cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora i mogućeg privremenog zatvaranja dijela američkih državnih službi.

Dow Jones skliznuo je 414 bodova ili 1,81 posto, na 22.445 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,06 posto, na 2.416 bodova, a Nasdaq indeks 2,99 posto, na 6.333 boda.

Nakon jučerašnjeg pada, Nasdaq indeks našao se u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje najviše razine dosegnute krajem kolovoza.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših razina.

Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu razinu od lanjskog listopada, a S&P 500 od lanjskog srpnja.

Analitičari kažu da se tržište jednostavno ne uspijeva stabilizirati nakon što je američka središnja banka u srijedu povećala ključne kamatne stope, po četvrti put ove godine, i poručila da će nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali usporavanju tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, pa se plaše da će povećane kamate naštetiti najvećem svjetskom gospodarstvu.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je također rizika od privremenog prekida rada dijela državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godini dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Uz to, Peter Navarro, trgovinski savjetnik Bijele kuće, kazao je jučer da SAD i Kina možda neće postići trgovinski dogovor u zadanom roku ako Peking temeljito ne preispita svoje ekonomske politike, što je ulagače navelo na zaključak da pregovori između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava ne teku baš glatko.

„To je definitivno pritisnulo tržište. Za ulagače je na tržištu trenutno puno malih oluja kroz koje moraju broditi”, kaže Shannon Saccocia, direktorica u tvrtki Boston Private.

Najviše su jučer, oko 3 posto, potonule cijene dionica u tehnološkom i komunikacijskom sektoru, koji su donedavno po rastu predvodili na tržištu.

Pritom su najviše pale cijene tzv. FAANG skupine tehnoloških zvijezda. Dionice Applea i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, pojeftinile su 3 posto, dok su cijene Netflixa, Amazon.coma i Facebooka potonule između 5,4 i 6,3 posto.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones pao je 6,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 7,05, a Nasdaq indeks 8,4 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 6.721 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 10.633 boda, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.694 boda.