Svjetska tržišta

Wall Street opet snažno porastao, ulagače ohrabrila najava pregovara SAD-a i Kine

Trump je najavio da će se s kineskim kolegom Xijem sastati na summitu G20
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle treći dan zaredom jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija i optimistične poruke iz Washingtona i Pekinga o trgovinskim pregovorima.

Dow Jones skočio je 264 boda ili 1,06 posto, na 25.380 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,06 posto, na 2.740 bodova, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 7.434 boda.

Ulagače je jučer ohrabrila poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da trgovinski razgovori "lijepo napreduju".

Trump je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na summitu G20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Argentini krajem studenoga.

Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je kineski predsjednik izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos. S predsjednikom Trumpom nadamo se proširiti bilateralnu trgovinsku suradnju, rekao je Xi kineskim medijima.

Splasnula strahovanja

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između dva najveća svjetska gospodarstva, koja si već mjesecima međusobno nameću uvozne carine.

„Ove poruke potaknule su nadu da bi SAD i Kina mogle postići dogovor o trgovini”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

Zahvaljujući tome, jučer je među najvećim dobitnicima, s prosječnim rastom cijena od 1,7 posto, bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Još je snažnije, 3 posto, skočio S&P indeks rudarskog sektora, pri čemu je najveća dobitnica bila dionica DowDuPonta sa skokom cijene za više od 8 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

I većina ostalih kompanija izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Od oko 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 77 posto nadmašilo je očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u trećem tromjesečju porasle za 26,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

Snažno su jučer, u prosjeku 1,2 posto, porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, nastavljajući oporavak nakon nedavnog oštrog pada.

Međutim, taj bi se sektor u petak mogao naći pod pritiskom jer su ulagače razočarale slabije nego što se očekivalo procjene Applea o prihodima u četvrtom tromjesečju.

Zbog toga je cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije po tržišnoj vrijednosti nakon zatvaranja Wall Streeta potonula više od 4 posto, premda su njezini prihodi i zarada u trećem kvartalu bili nešto boji od očekivanja analitičara.

S&P 500 u listopadu izgubio gotovo 7 posto

Zahvaljujući rastu cijena dionica u posljednja tri dana, burzovni su indeksi na Wall Streetu nadoknadili dio gubitaka iz listopada u kojemu je S&P 500 indeks zabilježio najveći mjesečni pad u posljednjih sedam godina.

Taj je indeks u listopadu potonuo 6,9 posto zbog rasta kamata u SAD-u, trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva, tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita, kao i predstojećih izbora za američki Kongres.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.114 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.085 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,18 posto, na 11.468 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da bi SAD i Kina uskoro mogle postići trgovinski dogovor, dok je tečaj dolara stabilan nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:37