Optimizam ulagača

Wall Street i azijske burze u porastu nakon američkih izbora

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2018. u 8:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.11.2018. u 8:29

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) near the close of market in New York, U.S., October 31, 2018. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Brokeri na njujorškoj burzi

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će se nakon izbora za američki Kongres smanjiti neizvjesnosti koje su dulje vrijeme negativno utjecale na tržište.

Dow Jones ojačao je 173 boda ili 0,68 posto, na 25.635 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 2.755 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 7.375 bodova.

U fokusu ulagača su izbori za Kongres i nagađanja kako bi se dalje mogla odvijati situacija na tržištima, s obzirom na to kakvi će biti rezultati.

Ankete pokazuju da bi demokrati mogli preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, dok bi Trumpovi republikanci zadržali većinu u Senatu.

Smatra se da bi pobjeda demokrata za Zastupnički dom predstavljala poteškoću za politike predsjednika Donalda Trumpa usmjerene biznisu, koje su poticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine. Ako demokrati osvoje i Senat, dio analitičara smatra da bi cijene dionica idućih dana mogle pasti.

U suprotnom, ako republikanci zadrže kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom, burze bi mogle porasti zahvaljujući nadi ulagača da će republikanci nastaviti s politikom smanjenja poreza.

- Ulagači pokušavaju predvidjeti rezultate izbora, a postoji mogućnost da će se zadržati sadašnja situacija. To bi pozitivno utjecalo na tržište jer bi značilo da se sadašnja ekonomska politika ne bi mijenjala - kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Izbori uvijek dižu cijene

Ima i analitičara koji smatraju da će burze porasti, bez obzira na ishod izbora, jer će pozitivno na tržišta utjecati već samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

- Nakon izbora za Kongres, cijene dionica obično porastu, bez obzira na rezultate, i jednostavno morate kupovati - kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial.

Ipak, mnogi ulagači čekaju rezultate izbora kako bi donijeli investicijske odluke. Na njihovu suzdržanost ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo samo oko 6,85 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,7 milijardi.

- Mnogi ulagači smatraju da su moguća iznenađenja. Stoga čekaju rezultate izbora prije nego što donesu investicijske odluke - kaže Mona Mahajan.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 1,5 posto, u rudarskom sektoru.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, na 7.040 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,09 posto, na 11.484 boda, a pariški CAC 0,51 posto, na 5.075 bodova.

Azijske burze prate Wall Street

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon što su rezultati izbora u SAD-u pokazali da će demokrati dobiti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a republikanci zadržati većinu u Senatu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,2 posto. U Južnoj Koreji i Singapuru blago su pale.

Preuzimanje kontrole u Zastupničkom domu omogućit će demokratima blokiranje zakonskih prijedloga predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu i tako mu otežati provođenje njegovih politika. Rezultati izbora u skladu su s očekivanjima na tržištima i anketama, no ulagači su odahnuli jer je jedna neizvjesnost koja je mjesecima pritiskala tržišta uklonjena.

- Jasno je da će ubuduće Trumpu i republikancima biti teže smanjivati poreze ili regulacije, primjerice, u financijskom sektoru - kaže Tomoaki Shishido, analitičar u tvrtki Nomura Securities.

I dok će podjela u Kongresu zakočiti neke Trumpove politike, ulagači se nadaju da bi demokrati mogli pristati na, primjerice, prijedloge o povećanju državne potrošnje. Veliko smanjenje poreza, koje je Trump proveo u prosincu prošle godine, kao i dogovor o potrošnji u veljači, potaknuli su rast američkog gospodarstva, no istodobno su izazvali povećanje proračunskog deficita.

- I dalje postoji prostor za kompromis po pitanju potrošnje, pa čak i s podijeljenim Kongresom, očekujem daljnje fiskalne poticaje.

Postoji, također, mogućnost kompromisa u vezi infrastrukturnih ulaganja - kaže Steve Friedman, ekonomist u fondu BNP Paribas Asset Management.

Cijene nafte i dalje padaju

Zahvaljujući tome, jutros su i američki terminski indeksi u plusu oko 0,3 posto, pa bi danas poslijepodne na Wall Streetu cijene dionica mogle porasti treći dan zaredom. A na valutnim je tržištima u opreznom trgovanju dolar oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 96,12 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,33 boda.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,25 jena, kao i jučer u ovo doba. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,1465 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile slabiti, nakon što su jučer potonule gotovo 2 posto, jer se ulagači plaše da će ponuda 'crnog zlata' na tržištima porasti, unatoč američkim sankcijama na iranski izvoz. Naime, najveći svjetski proizvođači – Rusija, SAD i Saudijska Arabija – povećavaju proizvodnju. Na američkom je tržištu jutros cijena barela pala za 0,5 posto, na 61,90 dolara, nedaleko najniže razine od ožujka.