Svjetska tržišta

Wall Street blago porastao, tenzije s Kinom popuštaju

Među najvećim je dobitnicima jučer bio energetski sektor zahvaljujući rastu cijena nafte
Njujorška burza
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle zahvaljujući nadi ulagača u popuštanje trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, dok je Nasdaq indeks pao zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 123 boda ili 0,49 posto, na 25.413 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.736 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,15 posto, na 7.247 bodova.

Ulagače je ohrabrila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i navela što je spremna učiniti kako bi se riješile trgovinske napetosti sa SAD-om, zbog čega SAD možda neće uvesti nove carine.

No, Trump je dodao i kako situacija još uvijek nije za njega prihvatljiva.

- Kina želi postići sporazum. Poslali su nam popis stvari koje su spremni učiniti, što je velik popis, ali to još uvijek meni nije prihvatljivo - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sastat će se krajem ovoga mjeseca, a premda malo tko očekuje da će se već na tom sastanku postići trgovinski dogovor, ulagači se nadaju da se čelnici dvaju zemalja mogu dogovoriti o smanjenju tenzija dok bi se vodili daljnji pregovori.

- Tržište je ponešto poraslo nakon Trumpovih izjava u vezi predstojećeg sastanka s Kinom - kaže Mark Kepner, analitičar u tvrtki Themis Trading.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio energetski sektor, s prosječnim rastom cijena dionica za 1,3 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte nakon što su u prvom dijelu tjedna oštro pale.

Cijene 'crnog zlata' pod pritiskom su već tjednima jer se ulagači plaše da će ponuda premašiti potražnju, koja bi mogla oslabiti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Jučer su, pak, podršku cijenama pružile vijesti kako bi OPEC i njegovi partneri mogli smanjiti proizvodnju u prosincu kako bi podržali cijene nafte.

S druge strane, loše je na tržište utjecao pad cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što je proizvođač čipova Nvidia objavio slabije nego što se očekivalo procjene prodaje u tekućem tromjesečju.

Cijena dionice Nvidie potonula je gotovo 19 posto, a znatno je, gotovo 3 posto, pala i cijena dionice Facebooka jer se ulagači plaše novih regulacija u radu društvenih mreža.

Unatoč jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 2,2 posto, dok je S&P 500 pao 1,6, a Nasdaq indeks 2,15 posto.

Tako je na Wall Streetu nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje tjedne.

U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.

Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 7.013 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 11.341 bod, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.025 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:08