Svjetska tržišta

Wall Street blago pao zbog trgovinskih napetosti, azijske burze i dalje rastu

Jučer su najviše porasle cijene dionica Microsofta, Facebooka i Alphabeta
Hong Kong noću
 Profimedia, Panthermedia

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon nekoliko dana rasta, jer su ulagače na oprez navele trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te pad cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 45 bodova ili 0,18 posto, na 25.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2.857 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 7.888 bodova.

Blagi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše je posljedica zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington jučer najavio da će ovoga mjeseca uvesti carine na još 16 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

Peking je vrlo brzo najavio protumjere istog intenziteta.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj bi iznos mogao dosegnuti 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

Od početka svibnja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora jer Washington želi smanjiti trgovinski manjak u razmjeni s Kinom, no rezultata zasad nema.

„Ovo će se nastaviti barem do izbora za američki Kongres u studenome. Zašto bi Kina pregovarala sa SAD-om sada kada bi nakon studenoga mogla pregovarati s vladom iza koje je podijeljeni Kongres”, kaže Robert Phipps, direktor u tvrtki Per Stirling.

Pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice industrijskih divova koji su osjetljivi na trgovinska pitanja, kao što su Boeing i Catepillar.

Znatno je, u prosjeku 0,8 posto, pao i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte zbog naznaka slabljenja potražnje iz Kine i trgovinskih napetosti.

S druge strane, porasle su cijene dionica u tehnološkom sektoru koji se nastavio oporavljati od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su najviše porasle cijene dionica Microsofta, Facebooka i Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

Podršku tržištu pruža i nastavak dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 78,6 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,75 posto, na 7.776 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,12 posto, na 12.633 boda, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.501 bod.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle peti dan zaredom, ponajviše na kineskim tržištima, jer su ulagače ohrabrile najave novih poticajnih gospodarskih mjera Pekinga, što je ublažilo strahovanja od posljedica trgovinskog rata sa SAD-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:46