Novi izbor

Vujčić i Švaljek dobili povjerenje saborskog Odbora, u petak će glasovati zastupnici

Vujčić i Švaljek su potvrđeni kandidati Odbora za financije i državni proračun, a u petak će se vidjeti hoće li ih potvrditi i Sabor
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

S prijedlogom imenovanja Vujčića za guvernera, Švaljek za njegovu zamjenicu te troje viceguvernera suglasio se i saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a o njihovu imenovanju u petak će odlučiti Hrvatski sabor.

Na sjednici Odbora za financije i državni proračun Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića povukao je prijedlog da se za guvernera imenuje Ljubo Jurčić, a Robert Jankovics je kazao kako je nastao "šum u komunikaciji" između kubova za kojeg se nada da se neće ponoviti.

Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku je kazao da vladajuća većina podržava guvernera i kontinuitet monetarne politike koja razara hrvatsko gospodarstvo, poručivši da je nužno provesti monetarnu reformu.

Branko Grčić (SDP) je imao tri ključne zamjerke na prethodni Vujčićev mandat. Kako je kazao, odluke su ponekad "kreirane kao da su donošene na nekom drugom mjestu", a zamjerio mu je i odnos prema rješavanju problema švicarskog franka, kazavši da je u tom trenutku izostala stručna pomoć HNB-a.

Grčić je bio kritičan i po pitanju tečajne politike, upitavši kako je moguće da je tečaj gotovo 25 godina ostane de facto fiksiran.

Inače, guvernera HNB-a, zamjenika i viceguvernere središnje banke imenuje Sabor na prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun.

Vujčić je prvi puta dužnost guvernera HNB-a preuzeo 8. srpnja 2012., a od 2000. do tada je u dva šestogodišnja mandata bio i zamjenik guvernera.

Borisu Vujčiću prvi je šestogodišnji mandat na dužnosti guvernera HNB-a istekao u prošlu nedjelju, s obzirom na to da je tu dužnost preuzeo 8. srpnja 2012. godine.

Početkom idućeg tjedna, točnije 17. srpnja, istječe mandat i zamjeniku guvernera Relji Martiću, a isti dan prestaje mandat i trojici viceguvernera - Tomislavu Presečanu, Damiru Odaku i Vedranu Šošiću.

Uz njih, središnja banka ima još tri viceguvernera, čiji mandati istječu u srpnju odnosno listopadu iduće godine. Naime, Hrvatski je sabor 5. srpnja 2013. godine za viceguvernere HNB-a imenovao Michaela Faulendera i Bojana Frasa, a Neven Barbaroša je imenovan 25. listopada 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:24