Pogreška u transakciji

VTB navodno posudio 12 milijardi dolara Srednjoafričkoj Republici: 'Taj kredit ne postoji'

Iz VTB-a su odgovorili da kredit toj bivšoj francuskoj koloniji zapravo ne postoji
Logo VTB banke na ulazu
 Profimedia, Sputnik

Ruska državna banka VTB objavila je da je greškom Srednjoafričkoj Republici posudila 12 milijardi dolara, a u afričkoj državi opovrgavaju informaciju o kreditu.

Kredit se spominje u VTB-ovom tromjesečnom financijskom izvješću koje je objavila ruska središnja banka, piše Reuters u utorak.

U tablici uz Srednjoafričku Republiku stoji iznos od 801.933.814.000 rubalja (12 milijardi dolara), što je šest puta više od njezinog BDP-a.

Na upit Reutersa, iz VTB-a su odgovorili da kredit toj bivšoj francuskoj koloniji zapravo ne postoji.

"VTB banka nije u tom razmjeru izložena Srednjoafričkoj Republici. Najvjerojatnije je posrijedi operativna greška u sustavu prilikom kodiranja zemalja", navodi se u VTB-om priopćenju poslanom Reutersu.

U banci ne navode tko je odgovoran za grešku niti kako nitko nije primijetio tako veliku brojku.

Na upit o objavljenim ruskim podacima, glasnogovornik vlade Srednjoafričke Republike Ange Maxime Kazagui odgovorio je da nema takvu informaciju. "Ona ne zvuči vjerodostojno jer 11 milijardi dolara premašuje kapacitete Srednjoafričke Republike za zaduživanje".

"Članica smo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kada se članica MMF-a želi zadužiti... mora o tome razgovarati s MMF-om", naglasio je.

U podacima koje je objavila ruska središnja banka nema naznake o primatelju kredita, kao ni o njegovoj namjeni, datumu isplate i uvjetima, napominje Reuters.

Srednjoafrička Republika ima pet milijuna stanovnika i polako izlazi iz razdoblja sektaških sukoba. Prema podacima Svjetske banke, vrijednost njezinog BDP-a iznosi 1,95 milijardi dolara.

Rusija je u proteklih nekoliko godina uspostavila sigurnosne i poslovne veze s tom afričkom zemljom, opskrbivši njezinu vojsku oružjem i vojnim savjetnicima. Savjetnik za sigurnost predsjednika Srednjoafričke Republike Faustin-Archangea Touadere također je ruski državljanin, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:44