Metal 'zlatnog' sjaja

Vrijednost mu nezaustavljivo raste, skuplji je nego što je zlato ikad bilo

Stručnjaci očekuju da će mu vrijednost nastaviti rasti zbog zelenih politika koje uvode europske države
Paladij
 Ilya Naymushin / REUTERS

Vrijednost paladija na tržištu raste uzastopno već petnaesti dan. Očekuje se da će uskoro doseći svoju najvišu vrijednost u povijesti, a već je postao najskupljom plemenitom kovinom. Naime, skuplji je nego što je zlato ikad bilo.

Unca paladija ovoga se četvrtka približila 1.940,34 dolara, što je čak 54 posto više nego u istom periodu prošle godine. Štoviše, stručnjaci očekuju da će mu vrijednost nastaviti rasti te da će do početka 2020. godine dostići 2,020 dolara po unci.

Rast vrijednosti paladij može zahvaliti nestašici struje u južnoafričkim rudnicima, zahvaljujući kojima je došlo do povećane potražnje na tržištu. No, Daniel Briesmann, analitičar njemačke Commerzbanke, smatra da je 'ovo samo početak'.

- Trenutno djeluje kao da ništa ne može zaustaviti njegov rast – izjavio je Briesmann za Economic Times.

Paladij je jedan od plemenitih metala sa širokom primjenom u gospodarstvu, a posljednjih je godina najpopularniji u autoindustriji. S obzirom na to da se paladijski katalizatori koriste u uređajima za kontrolu ispušnih plinova, postali su popularniji zahvaljujući zelenim politikama koju uvode europske zemlje. Ovo je deveta uzastopna godina da Rusija i Južna Afrika, najveći proizvođači paladija na svijetu, neuspješno zadovoljavaju njegovu potražnju na tržištu, zbog čega neprestano dolazi do porasta cijene.

Do ovoga tjedna, najviša vrijednost paladija bila je zabilježena 2011. godine, kada je unca iznosila 1,921.17 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:00