Slučaj Franak

Vrhovni sud donio presudu u korist potrošača protiv osam domaćih banaka

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 12:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 12:58

Bruno Konjević / Neja Markičević / Goran Mehkek / Hanza Media

Ilustracija: prosvjede dužnika u francima i novčanice švicarskog franka

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Priopćio je to glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Željko Pajalić navodeći kako je, u presudi izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

U priopćenju Vrhovnog suda se ističe da je pobijana drugostupanjska presuda rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

- Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja - zaključio je sudac Pajalić.