Ne žele ovisiti o Aziji

Volkswagen planira do 2025. u Europi pokrenuti masovnu proizvodnju 'čvrstih baterija'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 13:52

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 13:52

Car gear production. Photographed at Volkswagen's Kassel plant, Baunatal, Germany., Image: 359095143, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka

Volkswagen razmatra vlastitu proizvodnju tzv. čvrstih baterija, s mogućim početkom serijske proizvodnje u razdoblju od 2024. do 2025., kazao je u srijedu glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

„Ne smijemo se učiniti ovisnima o nekolicini azijskih proizvođača na duže vrijeme“, istaknuo je Diess. Dodao je kako napredak u razvoju keramičkih separatora utjecao na povećanje mogućnosti za masovnu proizvodnju čvrstih baterija.

Tvornica čvrstih baterija najvjerojatnije će biti izgrađena u Europi, moguće čak i u Njemačkoj u slučaju dobrih uvjeta, rekao je Diess.

Baterije su ključno bojište automobilske industrije, koja se sve više usmjerava prema električnim automobilima. Trenutno ta industrija dobiva potrebne proizvodne dijelove od azijskih proizvođača poput CATL-a, koji planira graditi svoju prvu tvornicu u Njemačkoj.

Čvrste baterije su alternativa litij-ionskim baterijama koje koriste ćelije s tekućim elektrolitima. Takozvane čvrste baterije raspolažu čvrstim provodljivim materijalom koji jamči brže punjenje, povećava kapacitet baterije 15-20 posto, čini ih lakšima te predstavlja manji rizik zapaljenju u slučaju nesreće.

Inače, VW je u drugom tromjesečju ostvario 23 posto veću temeljnu operativnu dobit, u visini od 5,58 milijardi eura, premašivši tako procjene analitičara, koji su u prosjeku prognozirali da će mu dobit biti 4,98 milijardi eura.

Dobit nakon oporezivanja bila je 3,3 milijarde eura, otprilike 200 milijuna veća nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, prihodi od prodaje porasli su 3,4 posto, na 61,16 milijardi eura.