Automobilski div

Volkswagen namjerava ukinuti 5.000 radnih mjesta do 2023.

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.3.2019. u 14:14

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.3.2019. u 14:14

Workers assemble an e-Golf electric car at the new production line of the Transparent Factory of German carmaker Volkswagen in Dresden, Germany March 30, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch - RC122BF449C0
Fabrizio Bensch / REUTERS

Radnici sklapaju električni VW Golf

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) planira pokrenuti novi program štednje koji bi uključivao ukidanje oko 5.000 radnih mjesta u upravi do 2023. godine, izvijestio je poslovni dnevnik Handelsblatt.

Prema informacijama iz krugova grupe, ta bi brojka mogla narasti i do 7.000, piše list.

Radna mjesta počela bi se ukidati od sljedeće godine u sklopu plana izvršnog direktora Herberta Diessa o poboljšanju poslovnih rezultata.

Dodatni je razlog preorijentacija grupe na elektromotore, piše Handelsblatt, za čiju je proizvodnju potrebno manje radnika nego za proizvodnju klasičnih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Tome valja dodatni i činjenicu da je proizvodnja električnih automobila skuplja a kupci nisu spremni platiti više, pa je kompanija prisiljena smanjiti troškove.

Stoga se razmatraju mjere poboljšanja učinkovitosti 'teške' 5,9 milijardi eura godišnje, koje bi se primjenjivale od 2023., navodi list.

Pritom bi cilj zapravo trebao biti još ambiciozniji i iznositi sedam milijardi eura, kažu u koncernu prema pisanju Handelsblatta.