Solarni hodogram

Voljeli biste staviti elektranu na krov? Evo kako u 2 mjeseca i deset koraka...

U pravilu se elektrane isplate između šeste i osme godine za one koji nemaju poticaje
 Ante Čizmić / CROPIX

Imam krov i čitao sam da bi mi dugoročno bilo isplativije postaviti solarne panele. Koliko ih mogu staviti i koliko to košta? - pitanje je koje Ines Ban-Kolić čuje svakodnevno. Ona se, naime, bavi projektiranjem i izvedbama fotonaponskih elektrana. U posljednjih godinu dana postavljanje solarnih elektrana na krovove hrvatskih kuća doživjelo je svojevrsni boom, a proteklih nekoliko mjeseci Ban-Kolić na takvim projektima radi još intenzivnije jer se približava dodjela poticaja za njihovu ugradnju.

Prvo što svatko mora napraviti, govori nam, jest prikupiti račune za struju u posljednjih 12 mjeseci kako bi se mogla izračunati godišnja potrošnja energije. Temeljem tog se izračuna napravi optimalno rješenje jer ne trošimo istu količinu struje ljeti i zimi. Sve se to mora uzeti u obzir jer HEP ne dopušta da potrošač na energiji koju paneli proizvode zarađuje, nego se ona mora potrošiti, odnosno proiz­vodnja mora biti pokrivena potrošnjom.

Uz to, potrebno je projektantu poslati i GPS lokaciju kuće kako bi se moglo izračunati koliko uopće elektrana stane na krov, a on pritom ima na umu i stranu svijeta na kojoj se kuća nalazi, nagib krova, sjenu i sve ostalo što bi moglo utjecati na proizvodnju solarne energije.

Računi i pozicija kuće zapravo su jedino što je potrebno za izradu glavnog projekta. Uz pomoć tih se podataka napravi energetska i financijska bilanca koje daju uvid i u samu isplativost ugradnje solarnih panela na kuću.

- U pravilu se elektrane isplate između šeste i osme godine za one koji nemaju poticaje. Uz poticaje to je još ranije. Budući da poticaji pokrivaju oko 60 posto troška, ovisno o gradu i mjestu, postavljanje panela isplatit će se nakon četiri godine – kaže Ines Ban-Kolić.

Glavni projekt potrebno je poslati HEP-u sa zahtjevom za ugradnju solarne elektrane, što zapravo može napraviti i sam projektant, odnosno nema potrebe za posjećivanjem šaltera. Da pojasnimo, HEP provjerava mogućnost priključenja što, kako nam je pojasnila Ban-Kolić, gotovo svatko i ima.

- Nikad još nisam vidjela ni čula da su nekog odbili – priča nam.

Ono što Elektra zapravo provjerava, kako saznajemo, jest je li kuća legalizirana i tko je njen vlasnik odnosno suvlasnik te je li potrebna punomoć za izvršenje projekta. Iako bi mogli pomisliti da obrada tih zahtjeva traje mjesecima, HEP ima zakonsku obvezu obraditi ih u roku od dva tjedna te u tom razdoblju to i napravi.

Nakon što potrošač dobije potvrdu da može prikopčati elektranu, dobiva ponudu za opremanje obračunskog mjernog mjesta. Kućanstva, naime, imaju jednosmjerna brojila jer samo troše energiju, a budući da se ugradnjom solarnog panela u proces uključuje i proizvodnja, potrebno je postaviti dvosmjerno brojilo. Ako je ono do sada bilo unutar kuće (najčešće je u hodniku), HEP ga premjesti na vanjski dio, uglavnom na fasadu. Brojilo pazi da se energija koja se proizvede i potroši. To, naravno, nije potrebno učiniti u istom danu, nego tijekom cijele godine.

- Baza je godina dana. Primjerice, višak koji proizvedem tijekom ljeta, kompenzirat ću tijekom jeseni kad proizvodim manje svoje struje. I dalje dobivam račune, no kada se gleda razdoblje od 12 mjeseci, na nuli sam. Za sunčanije mjesece kao što je, recimo, srpanj dobivam račun u minusu i meni HEP neće isplatiti taj novac, nego kada dobijem konkretan račun u prosincu, neću ga morati platiti - objasnila je za Jutarnji list Ines Ban-Kolić i dodala da potrošači uz potrošnju energije plaćaju i razne naknade i poreze kojih nemaju kada sami proizvode svoju struju. Inače, HEP otkupljuje energiju koju proizvode solarne elektrane po 80 posto od cijene svoje struje.

Naravno, osim za HEP, odnosno Hepi, kao otkupljivača svoje energije možete odabrati i RWE ili pak GEN-i, i to je zapravo sljedeći korak koji je potrebno prijeći na putu ugradnje solarnih panela. Nakon što se odlučite za otkupljivača, potrebno je ispitati kućne instalacije, što učini ovlašteni ispitivač, dobivate elektroenergetsku suglasnost, odnosno procjenu otkupljivača o količini struje koju će vam on kroz godinu morati omogućiti i onda konačno možete postaviti elektrane. Konstrukcija, naravno, ide na krov kuće i njeno postavljanje traje, kako tvrdi naša sugovornica, manje od tjedan dana. Zadnje što trebate dobiti jest potvrda za trajni pogon, s kojom možete krenuti s proizvodnjom i potrošnjom.

- Cijeli proces, znači od ideje do realizacije, stvarno je kratak. Sve je gotovo za otprilike dva mjeseca - doznajemo.

Osim dužine trajanja procesa, iznenadila nas je i sama cijena takvog projekta, koja je za potrošača koji dobije poticaje oko 60 posto niža.

- Dobivala sam račune od otprilike 350 kuna mjesečno i temeljem toga sam postavila panele jačine 3,3 kW i sve skupa sam platila oko 30.000 kuna. Osim elektrane, od materijala je potrebno imati brojilo, transformer, odnosno izmjenjivač koji pretvara istosmjernu električnu energiju koju proizvedu paneli u izmjeničnu, te, naravno, kabele i razdjelni ormar s osiguračima – ispričala nam je i dodala da, ako nemate gromobran, i njega je potrebno postaviti na kuću.

Zanimalo nas je i koliki je vijek solarnih panela. Kako tvrdi Ines Ban-Kolić, imaju garanciju od 15 godina. Točnije, kroz to razdoblje oni proizvode 100 posto energije, a kroz sljedećih deset godina njihova proizvodnja pada na 85 posto, a održavaju se jednogodišnjim čišćenjem. S druge strane, izmjenjivači traju između pet i deset godina i onda ih je potrebno zamijeniti, što košta, kako doznajemo, oko 700 eura.

10 koraka od ideje do vlastite proizvodnje električne energije

- Prikupiti račune za struju u proteklih 12 mjeseci i poslati adresu, odnosno lokaciju kuće

- Izrada glavnog projekta

- Poslati glavni projekt i zahtjev HEP-u

- Zamjena jednosmjernih brojila s dvosmjernima

- Odluka o otkupljivaču energije

- Ispitivanje kućnih instalacija

- Elektroenergetska suglasnost

- Ugradnja solarne elektrane

- Potvrda za trajni pogon

- Proizvodnja i potrošnja - sve u 2 mjeseca

Tekst peuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:34