Investiranje je prirodno

Volatilna ljubavna priča (postoji li drugačija?)

Svakog dana našeg života na ovaj ili onaj način bavimo se procjenom volatilnosti pojava koje nas okružuju. Od vremena preko ljubavi do investiranja. Jer, volatilnost je, kao i investiranje, dio naše svakodnevice
 Shutterstock

Još od antičke Grčke znamo da ''na svijetu samo mijena stalna jest''. U životu se doista sve mijenja, ali ne jednako često, niti jednako snažno. A niti ta promjena nije jednako predvidljiva. Svakog dana našeg života na ovaj ili onaj način bavimo se procjenom volatilnosti pojava koje nas okružuju. Od vremena preko ljubavi do investiranja. Jer, volatilnost je, kao i investiranje, dio naše svakodnevice. Koja je često naoko nepredvidiva, ali zato nagrađuje one koji su odlučni. Naučili su to Jure i Mira.

Svi smo mi jednom u životu bili Jure, a neki čak i više puta.

Pokušaji, prilike, neprilike, usponi i padovi ostavili su traga, ali Jure nije odustajao. U životu se isplati ulagati u prave stvari – bila mu je misao vodilja od trenutka kada je ugledao Miru. A Mira kao Mira... Nikada ne bi otkrivala sadržaj svojih namjera.

Mira je bila Jurin životni izbor te ju je odlučio suptilnim (i nesuptilnim) metodama uvjeriti da zajedno provedu svako novo sutra. Njihov odnos, pratile su mnoge zainteresirane stranke u postupku, a naročito Jurin otac kojem bi Jure podnio cjelokupni izvještaj nakon svakog susreta s Mirom. ''Alergična je na lješnjake. Ova bombonjera je bila totalni promašaj. Mislim da sam se ‘vratio tri koraka unazad’'', očajavao je Jure prisjećajući se Mirinog mrkog pogleda iz kojeg je iščitao da bi trebao dati petama vjetra nakon što joj je uručio bombonjeru. ''Ajde, ovog puta nije baš dobro prošlo. Bar je onaj buket prošli put upalio. Rekao si da se oduševila. Nema veze što ga je zaboravila u kafiću. To su sve usponi i padovi. Udvaračke investicije zato i jesu ’volatilne’, nadodao bi otac rečenicu, dvije, ohrabrenja.

Čekajući dok alergijska reakcija ne padne u zaborav, Jure je smišljao i promišljao nove stavke u svojoj strategiji, pokušavajući predvidjeti kakva će biti Mirina reakcija na njegov novi potez. Dosjetio se kina. To mu se činilo kao sigurna stvar. Ipak, počeo je razmišljati hoće li njegov poziv u kino predstavljati potencijalni rizik? Što oko odabere pogrešan film koji će Miri biti apsolutno neinteresantan. Hoće li Mira uopće pristati?

Uz nepredvidivost i kontinuirane promjene, Jura je bio ustrajan. Odlučio se ipak da je najbolje Miru odvesti na dobar koncert. Tko može odbiti dobru muzičku epizodu za kraj radnog tjedna koji će poslužiti kao savršena uvertira u vikend. Mira može. Ona rano ustaje jer planinari. Dok se ona uspinje, očito je da Miro pada.

''I tu naša priča završava. Gotovo je s hoćemo – nećemo, jer Mira ipak zna da nećemo'', rezignirano zaključuje Jure svom ocu koji se trudi uvjeriti ga da ipak nisu sve lađe potonule, prisjećajući se da je i njegova majka dugo odolijevala njegovom udvaračkom angažmanu.

''Kako je bilo na koncertu?'', bilo je Mirino prvo pitanje nakon što je nazvala Juru, koji je u nevjerici gledao u svog oca, pokušavajući mu signalizirati da ga upravo zove Mira. Otac nije razumio njegovu mimiku, gestikulaciju i klečanje na koljenima te je nastavio pripovijedati o tome kako je potrebno biti odvažan jer samo tako možemo ostvariti svoje investicije i snove.

Jure i Mira danas čekaju drugo dijete.

Što je to volatilnost?

Što je investicijski fond rizičniji, tada mu je u pravilu volatilnost viša. Drugim riječima, volatilnost pokazuje koliko je određeni vrijednosni papir, odnosno financijski instrument podložan promjenama cijene. Volatilnost je obilježje svakog fonda, a kolika će ta volatilnost biti ovisi o vrsti instrumenata u koje je fond uložen.

Zapamtite: Što je volatilnost veća, veći je rizik - ali nas kod fondova s višom razinom volatilnosti čekaju i potencijalno veći prinosi. Tako će npr. dionički fond često imati dnevne promjene cijene veće od 1% dok se kod novčanog fonda tako nešto gotovo nikada neće dogoditi. Možemo reći da je dionički fond volatilan, dok je novčani fond stabilan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:57