Borba protiv Covida-19

Vlast u Srbiji pokrenula operaciju spašavanja tamošnjeg gospodarstva

Fokus Vladine pomoći, je na mikro, malim i srednjim poduzećima, a program je podijeljen u četiri točke
Aleksandar Vučić
 AFP

Iako su još nedavno umanjivali opasnost pandemije Covida-19, ovih je dana vlast u Srbiji također pokrenula operaciju spašavanja tamošnjeg gospodarstva. Tako je predsjednik Aleksandar Vučić najavio paket pomoći poduzećima u narednih desetak dana težak od 2,5 do četiri milijarde eura, makar spomenuta sredstva nisu predviđena u državnom proračunu za ovu godinu. Očito je dogorjelo do noktiju jer Vučić je još početkom ožujka izjavio kako će korona samo malo usporiti rast ovogodišneg BDP-a Srbije sa planiranih 4,4 na 2,2 posto, dok najnovije prognoze ekonomskih analitičara najavljuju pad od najmanje deset postotaka.

Zato je u utorak ministar financija Siniša Mali, predstavio paket ekonomske pomoći privredi zbog pandemije koronavirusa od 5,1 milijarde eura. Fokus Vladine pomoći, je na mikro, malim i srednjim poduzećima, a program je podijeljen u četiri točke i odnosi se na odlaganje poreznih obaveza, direktna davanja poduzećima, mjere za očuvanje likvidnosti te direktnu pomoć svakom punoljetnom građaninu Srbije sa 100 eura nakon završetka vanrednog stanja jer se očekuje veliki broj nezaposlenih. Osim toga, porezne obaveze će se kasnije plaćati na rate, najranije od početka 2021. godine.

Ekonomisti se slažu da su mjere morale biti donijete, ali je pitanje konačni rezultat. Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije je za dnevnik Politika objasnio da država ima financijske rezerve, a punjenje budžeta trenutno nije ugroženo, između ostalog, zbog velikih nabavki u posljednja dva tjedna što će donijeti dosta novca zahvaljujući PDV-u, ali minus u proračunu će se nesumnjivo pojaviti i pitanje je kako ga financirati, a treba očekivati i povećanje javnog duga.

Goran Nikolić je podsjetio da Srbiji ove godine dospijeva gotovo milijardu eura za kamate i još nekoliko milijardi eura glavnice duga, i zabrinjava što je 18. ožujka, nakon što je u Srbiji proglašeno izvanredno stanje, Vlada uspjela prodati tek 4,4 posto od ponuđenih 100 milijuna eura petogodišnjih euroobveznica, po godišnjoj kamati od 1,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31