Farmaceutska kompanija

Vlasnik Plive objavio rezultate, kažu da koronavirus nije poremetio proizvodnju

Vodstvo kompanije je najavilo nastavak transformacije svoje proizvodne mreže te poboljšanje profitabilnosti
Zgrada Plive
 Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon dvogodišnjeg razdoblja restrukturiranja, u sklopu kojeg je zatvoreno 13 tvornica, 40 ureda i laboratorija te više od 13 tisuća radnih mjesta, a troškovi smanjeni za više od tri milijarde dolara, farmaceutska kompanija Teva, u čijem je sastavu i Pliva, objavila je rezultate za 2019. nakon čega je cijena dionica porasla za devet posto.

Kvartalni prihod je bio manji od očekivanog, 4,5 milijardi dolara, ali ostvarena je dobit od 110 milijuna dolara te je dug smanjen za devet milijardi dolara, objavili su. Lani u istom razdoblju Teva, globalni lider u proizvodnji generičkih lijekova, objavila je gubitak od 2,9 milijardi dolara.

Vodstvo kompanije je najavilo nastavak transformacije svoje proizvodne mreže te poboljšanje profitabilnosti i smanjenje duga. Sudeći po kretanju dionice, investitori očito nisu pretjerano zabrinuti zbog pravne bitke u SAD-u vezane uz korištenje opioida koja se vodi protiv velikih farmaceutskih kompanija, a među njima i Teve.

Kompanija nastoji postići nagodbu u tom procesu, a za to je na stranu stavila više od 1,2 milijarde dolara. U prošloj godini prihod Teve bio je 16,9 milijardi dolara, a projekcija za ovu godinu ide od 16,6 do 17 milijardi dolara.

Izbijanje koronavirusa utjecalo je, objavili su, na proizvodnju lijekova i aktivnih faramceutskih sastojaka u Kini, pa Teva radi na tome da pronađe adekvatnu zamjenu za sirovine. „Imamo razumnu količinu sigurnosnih zaliha. Sada nema utjecaja na naše operacije”, rekao je Kare Schultz, izvršni direktor Teve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:49