Forsiranje digitalne imovine

Vlasnik Njujorške burze (NYSE) širi horizonte, do kraja godine počinje trgovanje bitcoinom

Nova platforma za trgovanje bitcoinom — Bakkt — razvijena je u suradnji s Microsoftom, Starbucksom (koji je prihvatio bitcoin kao sredstvo plaćanja) i BCG-om
 Dado Ruvic / REUTERS

The Intercontinental Exchange (ICE), vlasnik New York Stock Exchange (NYSE), njujorške burze kapitala, najavio je kako će u studenom ove godine započeti trgovati trgovanjem „futuresima“ kriptovalute bitcoin. Pritom će utemeljiti posebnu novu kompaniju koja bi, prema pisanju svjetskih poslovnih medija, za misiju imala forsiranje bitcoina i digitalnih valuta kao mainstream financijske imovine.

Nova platforma za trgovanje bitcoinom — Bakkt — razvijena je u suradnji s Microsoftom, Starbucksom (koji je prihvatio bitcoin kao sredstvo plaćanja) i BCG-om. Bakkt će integrirati američko futures tržište kojim operira ICE s klirinškom kućom, a još uvijek se čeka dobivanje dozvole američkih tržišnih i financijskih regulatora. Analitičari ističu kako bi ICE-ovo formalno „pokroviteljstvo“ nad burzovnim listanjem bitcoina moglo institucionalne investitore, velike umirovljeničke fondove i osiguravatelje učiniti manje skeptičnim prema ulaganju u kriptovalutu.

„Bakkt je dizajniran tako da omogućava fleksibilni ulazak u trgovanje bitcoinom za institucionalno, trgovačko i potrošačko participiranje u digitalnoj imovini, promovirajući veću efikasnost, sigurnost i korisnost“, ustvrdio je tim povodom Kelly Loeffler, glavni izvršni direktor Bakkta, čiji su investitori i Microsoftova podružnica M12, Fortress, Susquehanna, Pantera Capital i Galaxy Digital.

On ističe kako će regulirano, institucionalizirano, transparentno i integrirano tržište digitalnom imovinom dovesti do većeg povjerenja u digitalnu imovinu na globalnom tržištu. Cijena bitcoina je trenutno 7.500 dolara, dok je najveća cijena bila 20 tisuća dolara, a švicarska USB investicijska banka je nedavno objavila analizu prema kojoj bi bitcoin morao dosegnuti vrijednost od 213 tisuća dolara ako bi želio zamijeniti ponudu američkih dolara.

Američki regulator „Commodity Futures Trading Commission“ je do sada bio vrlo kritičan prema institucionalnoj upotrebi bitcoina i bit će zanimljivo vidjeti njegovu reakciju na ovakav zahtjev ICE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:40