Najveći pothvat u povijesti

Vlasnik Corone planira uložiti 4 milijarde dolara u vodećeg proizvođača kanabisa

Constellation je još prošle godine uložio 200 milijuna dolara u razvoj pića na bazi kanabisa
Radnik tvrtke Canopy
 Profimedia, Press Association

Kompanija Constellation Brands, vlasnik poznate pive Corona, planira uložiti 4 milijarde dolara u najvećeg kanadskog proizvođača kanabisa, Canopy Growtha. Ovim potezom Constellation bi ostvario 38 posto vlasništva u kanadskoj tvrtki i započeo najveći investicijski pothvat u povijesti pivarske industrije.

Constellation je još prošle godine uložio 200 milijuna dolara u razvoj proizvodnje bezalkoholnog pića na bazi kanabisa, a s novom investicijom želi zaraditi na trendu legalizacije kanabisa.

- U proteklih nekoliko godina došli smo do spoznaje kako tržište kanabisa cvate, čime su se otvorile velike prilike za nova ulaganja. - izjavio je izvršni direktor Constellation Brandsa, Rob Sands.

Zanimljivo je da su nakon objave vijesti o sklopljenoj suradnji, dionice Canopyja skočile za 30 posto, dok su na Wall Streetu dionice Constellationa pale 6 posto.

Iako od ove poslovne suradnje, potencijalno mogu profitirati obje kompanije, čini se da će Canopy imati ipak puno više koristi. Kako navodi BBC, nova financijska injekcija kanadskoj kompaniji omogućila bi širenje poslovanja na gotovo 30 zemalja. Također, planiraju širenje svog asortimana proizvoda na bazi kanabisa, a najveći naglasak stavljaju na razvoj medicinskih proizvoda na bazi kanabisa koji bi postali alternativa već postojećim proizvodima protiv bolova, anksioznosti, nesanice i psorijaze.

- Ova suradnja označit će potpuni preokret u našoj industriji i omogućiti daljnji rast - istaknuo je izvršni direktor Canopy, Bruce Linton.

I druge su kompanije počele istraživati mogućnosti koje nudi tržište proizvoda baziranih na kanabisu. Tako je američki Lagunitas Brewing, u vlasništvu Heinekena, u lipnju objavio najavio da planiraju proizvoditi mineralnu vodu na bazi kanabisa koja će se prodavati na odabranim lokacijama diljem Kalifornije.

Prethodno su mediji izvijestili da Molson Coors, koji među ostalima proizvodi Ožujsko pivo, Tomislav, Jelen te Nikšićko, pregovara s kanadskim proizvođačima proizvoda na bazi kanabisa, uključujući Aphriju i Auroru Cannabis.

Kanadska je vlada u lipnju usvojila prijedlog zakona kojim će se de facto legalizirati tržište kanabisa za upotrebu u rekreacijske svrhe. Zakon će biti upućen u parlament u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40