Kapitalist komunist

Vlasnik Alibabe i najbogatiji čovjek Azije član je Kineske komunističke partije

Iz Alibabe su poručili kako „politička pripadnost ne utječe na proces donošenja odluka“
Jack Ma, osnivač i predsjednik Alibaba Grupe
 © Reuters Staff / Reuters / REUTERS

Jack Ma, osnivač i prvi čovjek kineske Alibaba Grupe, najbogatiji čovjek Azije, financijski težak 35,8 milijardi dolara prema analizi Forbesa, dok je sama kompanija vrijedna 390 milijardi dolara, član je Komunističke partije Kine, prenosi poslovni portal MarketWatch članak iz kineskog dnevnika People’s Daily.

Naime, taj je kineski dnevnik objavio listu od 100 zaslužnih članova KPK, a iz Alibaba Grupe su poručili kako „politička pripadnost bilo kojeg člana uprave ne utječe na proces donošenja odluka u tvrtki“.

Prema pisanju MarketWatcha, članstvo Maa u KPK je za dosta ljudi bilo iznenađenje, jer je do sada govorio kako s kineskom Vladom „treba biti u ljubavi, ali ne u braku“. Doduše, ni pripadnost KPK ne znači da je Ma u braku s kineskom Vladom, ali ipak znači da je u braku s Komunističkom partijom Kine.

Naravno, lako je moguće da je to čisti brak iz interesa, a ne iz ljubavi, ali čitava društvena situacija (spoj kapitalizma i komunističke diktature) u Kini je ionako neobična sa zapadne, demokratske točke gledišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47